eur:
393.88
usd:
368.57
bux:
66444.41
2024. április 25. csütörtök Márk

Árverésre bocsátják a világ legértékesebb gyémántját

Több mint 60 millió dollár (18 milliárd forint) értékűre becsült rózsaszín gyémántot mutatott be Genfben a Sotheby's, amely novemberben árverésre bocsátja a kivételes drágakövet.

Az 59,60 karátos Pink Star a valaha is árverésre került legértékesebb gyémánt - közölte az aukciósház. A drágakövet a De Beers egy dél-afrikai bányájában találták 1999-ben, csiszolatlanul még 132,5 karátos volt. A genfi székhelyű Steinmetz Diamonds vásárolta meg, a nagyközönségnek - immár csiszolva - 2003-ban mutatták be Steinmetz Pink néven Monacóban. Ugyanabban az évben részt vett a világ hét legjelentősebb gyémántját felvonultató kiállításon a washingtoni Smithonian Intézetben. A kő a londoni Természettudományi Múzeum tárlatán is szerepelt 2005-2006-ban, 2007-ben pedig egy privát aukción meg nem nevezett összegért eladták egy névtelenséget kérő vevőnek.

A gyűrűbe foglalt kő 2,69-szer 2,06 centiméteres, vastagsága 1,36 centi. Súlya 11,92 gramm, vagyis grammonként ötmillió dollárt, karátonként egymilliót ér a Sotheby's becslése szerint.

Az oválisra csiszolt Pink Star a legnagyobb az úgynevezett fancy vivid pink és az internally flawless kategóriákban, amelyeket a szaknyelv arra használ, hogy jelezze: a legintenzívebb színű és szinte tökéletesen tiszta gyémántról van szó - magyarázta David Bennett, a Sotheby's svájci leányának és a ház Európai ékszerágának vezetője. A szakértő emlékeztetett arra, hogy az ennyire tiszta gyémántok között már egy ötkarátos is ritkaságnak számít, a Pink Star ezért a maga 59,60 karátjával felbecsülhetetlen jelentőségű és a legnagyobb természeti kincsek közé tartozik a Földön. A gyémánt IIa típusú. A természetes gyémántoknak mindössze az 1-2 százaléka tartozik ebbe az osztályba - például a Koh-i-Noor-gyémánt is. Ennél csak egy magasabb kategória van, a IIb típus, amely a természetes gyémántok 0,1 százalékának leírására szolgál.

A rózsaszín gyémántokat öt kategóriába sorolják intenzitásuk alapján, ezek közül a fancy vivid a skála legmagasabb foka. "Ez egy nagyon hízelgő, nagyon nőies szín" - jegyezte meg David Bennett, aki a Pink Start a rózsaszín pezsgőhöz hasonlította. "Szikrázik" - mondta. A szakértő megjegyezte, negyvenéves pályafutása során még soha nem látott a szóban forgó gyémánthoz foghatót: sem királyok, sem múzeumok, sem pedig magángyűjtők kollekciójában.

A ház nem közölte, hogy ki az eladó, és azt sem, hogy azonos-e a követ 2007-ben megvásárló emberrel, vagy időközben a gyémánt gazdát cserélt. A várható nagy érdeklődés miatt a Sotheby's Genfben, Hongkongban, New Yorkban, Londonban, Zürichben és Genfben is kiállítja a gyémántot az árverést megelőzően. A párizsiak mindazonáltal hoppon maradnak, az aukciósház ottani székhelyét ugyanis épp felújítják.

Az árverési rekordot jelenleg egy 24,78 karátos, ugyancsak rózsaszín gyémánt, a Graff Pink tartja, amelyet 45,55 millió dollárért árverezett el a Sotheby's 2010 októberében, szintén Genfben. A Pink Star azonban kétszer akkora, mint a Graff-gyémánt, amely ráadásul "csak" 3-as kategóriájú, vagyis fancy intense besorolású a színe alapján.

A karátonkénti rekordár 2009-ben született Hongkonban, ahol 10,8 millió dollárt, vagyis karátonként 2,15 milliót adtak egy ötkarátos gyémántért.

Érdekesség, hogy a 2010-ben eladott drágakövet a "gyémántkirály" Laurence Graff vette meg - innen a neve -, és Graff vásárolta meg a rekordot azt megelőzően tartó 35,56 karátos Wittelsbach szürke-kék gyémántot is, amelyet 2008-ban adtak el 24,3 millió dollárért. A kő az ügylet és 31,06 karátosra történő újracsiszolása után a Wittelsbach-Graff nevet kapta.

Címlapról ajánljuk
Döntött a kormány: három kérdésben is módosítják az alaptörvényt

Döntött a kormány: három kérdésben is módosítják az alaptörvényt

Megszűnik az igazságügyi miniszteri ellenjegyzés a kegyelmi ügyekben, viszont kiskorúkat érintő ügyekben nem lehet majd kegyelmet adni – jelentette be a Kormányinfón Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter. Két további kérdésben is módosul az alaptörvény. Május 8-én Budapestre látogat a kínai elnök.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
Egyre csúnyább, ami a forinttal történik!

Egyre csúnyább, ami a forinttal történik!

A szerda reggeli erősödést követően délután ismét gyengülni kezdett a forint a vezető devizákkal szemben, ezt követően azonban úgy tűnik, hogy ismét képes magára találni a magyar fizetőeszköz, csütörtök délelőtt még folytatódott az erősödés, a délutáni GDP adatok hatására azonban kapott egy pofont a forint. Devizapiaci témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.    

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×