eur:
394.16
usd:
365.33
bux:
65384.6
2024. március 29. péntek Auguszta

Királyi utód: az újszülött először találkozott a dédnagymamájával

Először találkozott legkisebb dédunokájával - egyben majdani utódjával a trónon - II. Erzsébet királynő.

A brit uralkodó szerda délután kereste fel Vilmos herceget és hitvesét, Katalin hercegnőt a Kensington-palotában, a házaspár londoni rezidenciáján.

A szülők cambridge-i hercegi, illetve hercegnői címe után egyelőre csak "Baby Cambridge" néven emlegetett, 3800 grammos súllyal született gyermek - aki a harmadik a trónutódlási sorban, és édesapja után az Egyesült Királyság uralkodója lesz - hétfőn este jött a világra a londoni St. Mary's kórház szülészeti magánklinikáján, és szüleivel együtt kedd este már haza is térhetett.

Károly trónörökös, Vilmos 64 éves édesapja - egyben újdonsült nagypapa - már a kórházban meglátogatta az ifjú szülőket és gyermeküket, csakúgy, mint a mama, Katalin hercegnő szülei, Carole és Michael Middleton.

A 87 esztendős II. Erzsébet királynő azonban szerdán látta első ízben a kisfiút, amikor félórás látogatást tett náluk a Kensington-palotában.

A dédnagypapa, vagyis a 92 éves Fülöp edinburghi herceg, a királynő férje mindazonáltal még nem találkozott a csecsemővel, és egy ideig valószínűleg nem is fog. Az agg hercegen - az udvar által közelebbről nem részletezett betegség miatt - a múlt hónapban "feltáró jellegű" hasi műtétet végeztek, és Fülöp azóta nem mutatkozott a nyilvánosság előtt.

Az orvosok kéthónapnyi teljes pihenést írtak elő, és Fülöp herceg pénteken a királynővel együtt visszavonul a királyi család nyári rezidenciájára, a skóciai Balmoral kastélyába. Az uralkodói házaspár minden évben heteket tölt itt, és októbernél előbb általában nem utaznak vissza Londonba.

Éppen ezért a királynő is már aggodalmának adott hangot a múlt héten amiatt, hogy esetleg hónapokig nem látja legkisebb dédunokáját. Katalin hercegnő ugyanis az orvosok előzetes várakozása szerint július közepén hozta volna világra a gyermeket, ám az időpont legalább egy héttel kitolódott az eredetileg számítotthoz képest.

II. Erzsébet királynő múlt szerdán a festői észak-angliai tóvidékre látogatott, és a tiszteletére összegyűltek közül egy tízéves kislány megkérdezte tőle, hogy fiú- vagy leánydédunokának örülne-e jobban. Az uralkodó - megengedve magának egy könnyed tréfát - közölte ifjú alattvalójával, hogy ez számára mindegy is, viszont most már nagyon szeretné, ha a gyermek megérkezne, mivel szabadságra készül.

Szerdán meglátogatta unokaöccsét Harry herceg, Vilmos öccse is, aki a gyermek születésének pillanatában egy hellyel hátrébb került a brit trónutódlási sorrendben. Eddig ugyanis Károly trónörökös és Vilmos után Harry állt a harmadik helyen, ám a csecsemő maga mögé utasította 29 éves nagybátyját. Harry negyedik helye sem feltétlenül végleges, hiszen ha Vilmosnak és Katalinnak további gyermekei születnek, ők rendre egy-egy hellyel még hátrébb szorítják nagybátyjukat a trónöröklési sorban.

A királynő és Harry szerdai látogatása után Vilmos, Katalin és a csecsemő távozott is a Kensington-palotából. Az udvar nem közölte, hogy hova utaztak, de nem hivatalos értesülések szerint egy időre Katalin hercegnő szüleinek Londontól 90 kilométerre fekvő birtokára vonultak vissza.

Vilmos herceg, aki a brit királyi légierő kutató-mentő helikopterpilótájaként dolgozik egy walesi támaszponton, a brit törvényeknek megfelelően kétheti apasági eltávozást kapott. Ez idő alatt mindössze 136,78 font (48 ezer forint) heti javadalmazásban részesül. Hírek szerint a házaspár a herceg szabadságának lejártával Vilmos szolgálati otthonába tér vissza, amely a walesi támaszpont közelében, egy eldugott kis faluban rejtőzik.

Az udvarral kötött hallgatólagos megállapodás alapján a brit sajtó sem Katalin szüleinek rezidenciáján, sem Vilmos szolgálati otthonánál nem zargatja a házaspárt - ezt a lapok és a médiatársaságok eddig is betartották -, így a hercegi család valószínűleg hetekre eltűnt a nyilvánosság elől.

Címlapról ajánljuk

Teljes a patthelyzet a bécsi repülőtéren

Hiába a 36 órás sztrájk, megszakadtak a tárgyalások a szakszervezetek és az Austrian Airlines osztrák légitársaság között. A dolgozók a Lufthansa leányvállalatánál ugyanolyan béreket követelnek, mint az anyacégnél, ahol egyébként a közelmúltban zárult egy sikeres munkabeszüntetés.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
Durvul a nyilatkozatháború a moszkvai merénylet körül, újfajta bombát vethetett be Oroszország – Háborús híreink csütörtökön

Durvul a nyilatkozatháború a moszkvai merénylet körül, újfajta bombát vethetett be Oroszország – Háborús híreink csütörtökön

Marija Zaharova, az orosz külügyminisztérium szóvivője azt mondta, az Iszlám Államnak nem voltak meg a képességei egy a krasznogarszkihoz hasonló terrortámadás kivitelezésére, és Ukrajnára és a Nyugatra igyekezett terelni a gyanút. Kirilo Budanov, az ukrán katonai hírszerzés feje úgy nyilatkozott, Oroszországnak legkésőbb február közepe óta tudomása volt a készülő támadásról, ennek ellenére nem tettek semmit. A harkivi rendőrség vezetője szerint Oroszország egy új típusú irányított bombát vethetett be a városban szerdán, az UMPB D-30-at.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×