eur:
392.7
usd:
366.09
bux:
66868.48
2024. április 25. csütörtök Márk

Műholddal figyelik az elefántokat Csádban

Műholdas jeladóval ellátott nyakörvvel kívánják megóvni az elefántokat az orvvadászoktól Csádban.

A módszer segítségével a száraz évszakban természetesen könnyű megfigyelni a Csád déli részén, eldugott helyen fekvő, 3000 négyzetkilométeres Zakouma Nemzeti Parkban csoportokba verődött állatokat. Valódi jelentősége azonban az esős évszakban - június és október között - van, amikor az elefántok kis csoportokra oszlanak, és az elárasztott parktól több kilométernyire északra és nyugatra kóborolnak. Ilyenkor könnyen az orvvadászok áldozataivá válhatnak.

A feladat sürgős: elefántcsontcsempészek a 2000-es években a Zakouma park elefántállományának 90 százalékát pusztították el. Mára mintegy 450 példány maradt, több állat sebesült.

Néha a műhold hónapokig nem működik, ilyenkor a park két repülőgépére felszerelt pótantennákat használják - mondta el Lorna Labuschagne, a park logisztikai felelőse.

A jeladóval ellátandó állatokat kisrepülőgéppel derítik fel, a helikopter túl drága lenne itt az isten háta mögött - mondta Pete Morkel állatorvos, aki Dél-Afrikából érkezett. "Nagyon fontos, hogy meggyőződjünk arról, nem felőlünk fúj a szél. Az állatok általában nem támadnak, inkább menekülnek" - magyarázta az állatorvos.

Morkelnek nagyon rövid ideje van arra, hogy kiválassza a csorda megfelelő tagját, amelyet a hátsó lábára leadott lövéssel elaltat. A nemzeti park csapatának fél óra áll a rendelkezésére a művelethez, miközben vízzel locsolják az állat fülét, hogy elkerüljék a belázasodását. Eközben ormánya végén ellenőrzik a légzését is. A park alkalmazottai átvetik a nyakán a nyakörvet, majd egy újabb injekcióval felébresztik, és két perc múlva már követheti is a társait, mintha mi sem történt volna.

Címlapról ajánljuk
Orbán Viktor: idén lezárhatjuk a nyugati civilizáció egy dicstelen korszakát

Orbán Viktor: idén lezárhatjuk a nyugati civilizáció egy dicstelen korszakát

Megkezdődött a Millenárison a Konzervatív Politikai Akció Konferenciája (CPAC Hungary), a kétnapos rendezvény megnyitóján a miniszterelnök is beszédet mondott. Úgy látja, a progresszív liberális szellem rosszabbá tette a világot, háborúkat szított, el akarta pusztítani a nemzeteket. Szerinte e szellem hívei ugyanúgy építik ki a hatalmukat, mint annak idején a kommunisták, a folyamatot öt pontba szedte.

Sz. Bíró Zoltán az Arénában: nagy fordulatot nem hoz a háborúban az újabb amerikai támogatás

Putyin valódi támogatottságáról, az orosz közvélekedésről, a volt Szovjetunió újraéledésének lehetőségéről, az egykoron abban részes országok nyelvi és vallási különbözőségéről, illetve a háború kimeneteléről, az amerikai támogatásról is beszélt Sz. Bíró Zoltán történész, Oroszország-szakértő az InfoRádió Aréna című műsorában.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×