Elpusztult a kiközösített víziló

InfoRádió / MTI
2012. augusztus 25. 19:17
Elpusztult pénteken az a víziló, amely egy dél-afrikai üdülőtelep úszómedencéjében kötött ki a hét elején, miután csordája kiközösítette.

A termetes állat bizonyára hűsölést keresett a vízben, és ott ragadt. Vízből volt ugyan elegendő, hogy kedvére fürdőzzön benne, de kivergődni már nem tudott belőle. A medence falai ugyanis két és fél méteresek, lépcsők pedig nincsenek benne.

Az elűzött fiatal hím kedden "toccsant" a medence vízébe a Johannesburgtól északra elterülő állatvédelmi park vadászkunyhókból álló, Monate Conservation Lodge nevű üdülőtelepén.

A hatóság emberei úgy tervezték, hogy pénteken elaltatják és daruval kiemelik az állatot. A vizet javarészt már kiszivattyúzták a medencéből, hogy simább legyen a művelet, ám mielőtt még hozzákezdtek volna, a víziló váratlanul elpusztult: már csak a tetemét tudták partra emelni. Pedig a mentőcsapat tagjainak még arra is gondjuk volt, hogy folyamatosan locsolják, nehogy kiszáradjon.

A dél-afrikai országos állatvédő szervezet képviselőjének tájékoztatása szerint a négyéves víziló anyja a közelmúltban ismét szült, majd a csorda domináns hímjei elűzték fiatalabb társukat a család közeléből. Kedd óta a telep személyzete etette az állatot, amely nyugodtan viselkedett: úgy gondolták, azért, mert nincsenek közelében rivális hímek, amelyekkel meg kell vívnia a vezető pozícióért.

A mentés felügyeletére a helyszínre érkezett állatorvos viszont úgy vélekedett, hogy a vízilóval a korábbi küzdelmek és üldöztetések kiváltotta stressz végzett.