Lebukott a krimit néző légiirányító

InfoRádió / MTI
2011. április 19. 09:50
Munkavégzés helyett krimit nézett egy amerikai légiirányító, s véletlenül bekapcsolva hagyott mikrofonja révén minden figyelendő gép pilótája több mint három percen át nyomon követhette a film cselekményét. A kötelességszegő légiirányítót felfüggesztették állásából.

Az illető egy olyan irányítóközpontban dolgozott, amelyből a nagy magasságban repülő gépeket figyelik. A minap hajnali unalmában DVD-lejátszóján megnézte a Samuel L. Jackson főszereplésével készült Tiszta vér című bűnügyi filmet. Mikrofonja eközben be volt kapcsolva, viszont nem hallotta a neki szóló hívásokat.

Az amerikai szövetségi légiforgalmi hatóság (FAA) a vétkes légiirányító főnökét is elbocsájtotta.

Az Egyesült Államokban az utóbbi időben nem ez volt az első eset, hogy a FAA kötelességszegésért kénytelen volt felfüggeszteni egy dolgozóját: március vége óta legalább öt légiirányító vesztette el az állását amiatt, hogy szolgálat közben aludt. Ezek az esetek szinte mind éjjeli műszakban történtek. A FAA szabályzata szerint a légiirányítóknak szigorúan tilos munka közben aludniuk, még a néhány óránként 20-30 perces szüneteikben sem szunnyadhatnak el. Az igazgatóság ezen továbbra sem akar változtatni, de az irányítóknak ezentúl nem nyolc, hanem legalább kilenc órát kell pihenniük két műszak között.