Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Gladiátorképzés indult Trierben

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Nem tűnt el nyomtalanul a gladiátorok kora Németországban: sisakban, pajzzsal, karddal harcolnak ma is az edzett férfiak - hetente kétszer munka után Trierben.

Az egyébként vendéglátósként dolgozó Jan "Animus" Krüger januárban alapította meg a trieri gladiátoriskolát, ahol az ókori szabályok szerinti harcot tanítja a nem mindennapi sportra vágyóknak.

Az elfeledett tradíciókat felelevenítő Krüger két évvel ezelőtt ismerkedett meg a "gladiátorsággal", amikor a Brot und Spiele (Kenyér és cirkusz) elnevezésű, Németország legnagyobb római fesztiválján először lépett a trieri aréna homokjára.

"Nemcsak izgalmas sport ez, hanem maga a kézzel fogható történelem" - fejtette ki Lennart Gawell, a gladiátoriskola egyik tanítványa. A hétköznapokban gazdasági informatikát tanuló fiatal férfi gyerekkora óta érdeklődött a római történelem iránt. Elsősorban a Trierben megtalálható római kori építmények keltették fel a figyelmét: Trier Németország legrégebbi városa, i. e. 16-ban alapították a rómaiak Augusta Treverorum néven.

Bár a XXI. századi gladiátorok felszerelése az eredeti szabályok alapján készül, Krüger szerint "ez sem veszélyesebb sport, mint a kézilabda - zúzódások, horzsolások és egyéb sebek bárhol előfordulhatnak".

A fegyverek és a védőfelszerelés az ókori minták alapján készülnek - egy-egy sisak modelltől függően 400-900 euróba (106-240 ezer forint) kerülhet. A pajzsok elkészítéséhez viszont ma már csavarokat és szegecseket is használnak, így nem használódnak el olyan hamar.

"Számomra nemcsak a küzdelemről van szó, hanem át is szeretném adni a tudásomat" - mondta el Krüger, aki tizenkét évnyi, küzdősportok terén szerzett tapasztalattal vágott neki az iskolaalapításnak. A gladiátorképzőben rövid szemináriumokat tartanak cégeknek, illetve egynapos gladiátortábort is rendeznek a kétezer éves trieri amfiteátrumban.

És hogy mi kell ahhoz, hogy valaki jó gladiátorrá váljon? "Elengedhetetlen a küzdősportok illetve a történelem iránti lelkesedés és elkötelezettség. Emellett szükség van egy nagy tapasztalatokkal rendelkező mesterre és sok-sok edzésre. Csak húsz küzdelem után nevezheti magát valaki igazi gladiátornak" - sorolta a kritériumokat Krüger.