Jetiintézetet alapítanak Szibériában

Infostart
2011. március 24. 14:26
Egy szibériai város vezetői bejelentették: fontolóra veszik, hogy jetiintézetet alapítanak, amely révén az orosz szakértők együtt kutathatják a témát.

Kemerovóban idén nemzetközi jetikonferenciát tartanak a helyi kormányzat oktatási és tudományos minisztériumának bejelentése szerint, és ha sikeres lesz a szakértők eszmecseréje, akkor fontolóra vesznek egy jetiintézet megalapítását is.

A nyugat-szibériai bányászváros vezetői szerint harminc orosz tudós kutatja a jetiket, és ha megalakulna az intézet, akkor együtt is tudnának dolgozni.

A jetik szőrős, majomszerű, a Himalájában élő lények a néphit szerint. Sokan azonban úgy tartják, hogy Oroszországban, Szibéria elhagyatott vidékein élnek a legnagyobb számban Hóember, ahogy Oroszországban nevezik őket. Igor Burcev kutató szerint a jeti az emberi evolúció egy külön ága.

A kemerovói térségben állítólag több jetit is láttak, ez pedig jelentősen hozzájárul a helyi turizmus fellendüléséhez. Minden évben tartanak jetinapot, idén pedig jégszobrászversenyt is rendeznek A jeti világgal címmel.