WikiLeaks: Madeline szülei ellen nyomoztak a brit rendőrök

Infostart
2010. december 14. 14:23
A három éve eltűnt brit kislány, Madeline McCann szülei ellen gyűjtött bizonyítékokat a brit rendőrség - derül ki titkos, a WikiLeaks által közzétett dokumentumokból. Korábban nem lehetett tudni, hogy a briteknek mekkora szerepük volt a férfi és a nő meggyanúsításában.

A WikiLeaks birtokába jutott dokumentumok szerint a brit rendőrség szorosan együttműködött a portugál hatóságokkal a Madeline McCann utáni nyomozásban, és segített bizonyítékokat gyűjteni a 2007 májusában egy portugáliai üdülőhelyről eltűnt kislány szülei ellen. Az iratból kiderül, hogy erről a portugáliai brit nagykövet, Alexander Wykeham Ellis számolt be amerikai kollégájának, Al Hoffmannak.

Hoffmann az erről szóló táviratot 2007 szeptemberében küldte Washingtonba, két héttel azután, hogy Gerry és Kate McCannt hivatalosan is meggyanúsította a portugál rendőrség. A nyomozók felvetették annak lehetőségét, hogy a szülők ölték meg a gyereket, aztán elrejtették a holttestét, és hogy eltereljék magukról a gyanút, előálltak az emberrablásról szóló mesével.

Az iratokból nem derül ki, hogy milyen bizonyítékokat szedett össze McCannék ellen a brit rendőrség, ahogyan az sem, hogy brit nyomozóknak volt-e szerepe a szülők meggyanúsításáról szóló döntés meghozatalában. Azt sugallják ugyanakkor, hogy a brit hatóságoknak sokkal nagyobb szerepük volt a nyomozásban, mint azt korábban sejteni lehetett.