Havi hatvan euróért kertészkedik a börtönben a Falk milliomos örököse

Infostart
2010. november 30. 08:20
Lazán támaszkodik egy szőke férfi a hamburgi "Glasmoor" börtön folyosófalának. Telefonál. Suttogva beszél a kagylóba, néhány közelben álló elítélt hallgatagon várakozik a készülékre. A telefonáló nem más, mint Alexander Falk, a várostérképeket kiadó cég 41 esztendős örököse. Mellesleg milliomos. A Bild meglátogatta, hogy megtudja, miként telnek a hétköznapjai.

November elseje óta tölti négyéves börtönbüntetését Alexander Falk. Csalásért ítélte el  2008 májusában a hamburgi másodfokú bíróság, mert meghamisította internetes cégének, az Ision Internet Rt-nek a könyvelését, majd a vállalkozást értékén felül adta el. Huszonkét hónapig ült vizsgálati fogságban, most kezdhette meg maradék idejének letöltését.

Így néznek ki a hétköznapok a Keleti Blokkban: Falk öt fogvatartottal osztja meg a celláját, emeletes ágyon alszik. Hatkor kel, fél óra múlva kezdődik a munkaidő. A térkép-milliomos a kertészetben tevékenykedik. Fizetsége szerény: havi hatvan euró fix. Ebédre gyakran kapnak zöldséges húslevest, péntekenként pedig halat.

Negyed ötkor kezdődik a szabadidő. Ezalatt, cellatársai beszámolója szerint Falk mindvégig a nyolc telefon egyikén lóg. (Ennyi készülék áll összesen a csaknem kétszáz bebörtönzött rendelkezésére.)

"Falk úr rengeteget telefonál, privát és üzleti ügyekben egyaránt" - árulta el az egyik elítélt. - "Sokszor a családját hívja, de nyilván az üzletfeleit is, mert beszélgetés közben állandóan a menedzservilág szakkifejezéseit használja" - tette hozzá az informátor.

A Bild értesülései szerint Alexander Falk pénzügyi befektetésekkel foglalkozik, ráadásul valószínűleg ezúttal is internetes cégekről lehet szó.

A helyi beszélgetések a börtönben egyébként tíz eurócentbe kerülnek percenként, Németországon belül húsz cent a percdíj, mobilhálózat hívásakor pedig egy percért 55 centet kell fizetni. Telefonkártyával.

Kertészi járandóságának kiegészítéseképp a milliomos négyhavonta 130 eurót utaltathat át a számlájára...

Ha Falknak, miként a törvény engedi, csak a büntetése kétharmadát kell leülnie, akkor már csupán tíz hónapot tölt rács mögött - irta a Bild.