Sikeres műtéten esett át a szaúdi uralkodó New Yorkban

InfoRádió / MTI
2010. november 24. 19:07
Sikeres műtéten esett át Abdallah szaúdi király - közölte al-Arabíja televízió szerdán, két nappal azután, hogy az idős uralkodó New Yorkba érkezett orvosi kezelésre.

Rendkívüli híradásában a dubai televízió nem nevezte meg forrását. A hírt a szaúdi fővárosban egyelőre nem jelentették be hivatalosan, de egy névtelenséget kérő szaúdi diplomata is megerősítette New Yorkban.

A 86 éves Abdel-Aziz bin Abdallah király hétfőn érkezett New Yorkba, hogy ott kezelést kapjon, miután hátpanaszait kivizsgálva odahaza porckorongsérvet állapítottak meg nála, s mellette egy vérrögöt is találtak.

Panaszairól november közepén adtak hírt először, s múlt szerdán a király a Nemzeti Gárda parancsnoki tisztét fiára, Mitab bin Abdullah hercegre ruházta át, amit megfigyelők már a hatalom fokozatos átadása jeleként értékeltek.

Az utódlásban a trónon egyébként fivére, Szultán herceg követné; ő szintén a nyolcvanas éveiben jár és az utóbbi két esztendőben jobbára külföldön gyógykezelteti magát, de most hazatért Rijádba, hogy demonstrálja, nem alakul ki hatalmi vákuum az uralkodó egészségügyi problémái miatt.

Az Arab-öböl térsége legfontosabb államának politikai stabilitása nemcsak a régió szempontjából fontos. A világ legnagyobb kőolajexportőre, Szaúd-Arábia a világ nyersolajtartalékának ötödével rendelkezik, az Egyesült Államok kulcsfontosságú szövetségese a térségben, hatalmas dollárkészletei vannak és az országban van a legnagyobb arab tőzsde is.