Ne dőljön be az ingyen laptopot ígérő levélnek!

Infostart
2010. szeptember 17. 10:31
A Nemzeti Erőforrás Minisztérium egyik munkatársának nevében buzdít nyereményjátékon való részvételre egy közösségi oldalon terjedő levél. Az InfoRádió utána járt a promóciónak, és az ingyen laptopot ígérő üzenetnek természetesen semmilyen valóságalapja nincs.

"Helló Mindenki! Az Ericsson promóciós laptopokat osztogat, hogy növeljék a márka ismertséget, eladást. Ha részt akarsz venni a promócióban, 8 embernek kell ezt az üzenetet elküldeni, és egy Ericsson T18 Laptop üti a markod. Ha 20 embernek küldöd el az e-mailt, a jutalmad egy Ericsson R320 Laptop lesz."

Ez az üzenet indult újabb hódító útjára az egyik közösségi oldalon. Az aláírásban a Kulturális Minisztérium Oktatási és Felsőoktatási Tudományos Szakállamtitkárság munkatársa szerepelt.

Bár sem a minisztérium, sem a nevezett szakállamtitkárság nem létezik, és sosem létezett, felhívtuk a megadott telefonszámot, amely azóta megváltozott, de az automata végül Dux László felsőoktatásért felelős helyettes államtitkár titkárságára irányított.

Kiderült, hogy valóban dolgozik a minisztériumban az aláírásban szereplő hölgy, de természetesen szó sincs semmilyen promócióról. Megtudtuk, hogy az átverés több mint egy éve kezdődött, akkor a minisztérium megkereste az Ericsson Magyarországot, amelynek honlapján 2009 februárja óta olvasható a hivatalos cáfolat.

A laptopokat ígérő levél másik problémája, hogy az Ericsson nem gyárt laptopokat, a T18, és az R320 két, körülbelül tíz éves mobiltelefonjuk típusjelzése.

Sem a minisztérium, sem az Ericsson nem tudja, hogy mi lehet a levél terjesztőjének a célja. A hasonló internetes átverések kezdeményezői legtöbbször egy minél több e-mail címet tartalmazó adatbázist akarnak felépíteni, ahová később kéretlen leveleket, spameket küldhetnek. Így a legjobb módszer az átverés kivédésére, ha nem küldjük tovább a levelet.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Hanganyag
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást