eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar

Lucas milliós pert akasztott a Jedi nyakába

Ötmillió dollárra perelt George Lucas, a Star Wars atyja egy céget, amely gondolattal irányítható számítógépes alkalmazását a "jedi" névvel fémjelezte. Az alperes Jedi Mind Inc. olyan vezeték nélküli headsetet kínál, amely az agyhullámok tudatos és nem tudatos szintjét is érzékelve lehetővé teszi, hogy a felhasználó számítógépes játékot irányítson vagy bizonyos szoftveralkalmazásokat futtasson pusztán a gondolataival.

A "Jedi Mind" kifejezés a Lucas alkotta Star Wars-filmsagából ismerős. A jedi lovagok egyik képességére utal, amellyel a gondolataik segítségével képesek erőszakmentesen megoldani konfliktusokat úgy, hogy megváltoztatják ellenfeleik szándékát.

A filmes által irányított LucasFilm produkciós cég 2009 májusában felszólította a Jedi Mind képviselőit, hogy álljanak el a névbitorlástól. A cég vezetője, Brent Fouch szinte nyomban ígéretet is tett erre, de Lucasék szerint azóta sem történt semmi, pedig tavaly szeptemberben tettek egy újabb kísérletet: peren kívüli rendezést ajánlottak a Jedi Mindnak.

A cég egyébként a Master Mind, a Jedi Mouse (gondolattal irányítható egér) és a Think Tac Toe elnevezésű termékeket forgalmazza.

A stúdió szerint a márkanév elorzása összezavarja a piaci érdekeltségeiket, károsítja üzleti érdekeiket és reputációjukat, ezért legkevesebb ötmillió dolláros (több mint egymilliárd forintos) kártérítést kértek keresetükben.

Címlapról ajánljuk

Harry hercegi címe bánhatja, hogy állandó amerikai lakos lett

Harry herceg, III. Károly angol király kisebbik fia hivatalosan is felszámolta kapcsolatait Nagy-Britanniával. Így értékelik a szigetországban a lépését, hogy az Egyesült Államokat jelölte meg állandó lakhelyeként. Felmerült, hogy emiatt elveszítheti hercegi címét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×