Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Lucas milliós pert akasztott a Jedi nyakába

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Ötmillió dollárra perelt George Lucas, a Star Wars atyja egy céget, amely gondolattal irányítható számítógépes alkalmazását a \"jedi\" névvel fémjelezte. Az alperes Jedi Mind Inc. olyan vezeték nélküli headsetet kínál, amely az agyhullámok tudatos és nem tudatos szintjét is érzékelve lehetővé teszi, hogy a felhasználó számítógépes játékot irányítson vagy bizonyos szoftveralkalmazásokat futtasson pusztán a gondolataival.

A "Jedi Mind" kifejezés a Lucas alkotta Star Wars-filmsagából ismerős. A jedi lovagok egyik képességére utal, amellyel a gondolataik segítségével képesek erőszakmentesen megoldani konfliktusokat úgy, hogy megváltoztatják ellenfeleik szándékát.

A filmes által irányított LucasFilm produkciós cég 2009 májusában felszólította a Jedi Mind képviselőit, hogy álljanak el a névbitorlástól. A cég vezetője, Brent Fouch szinte nyomban ígéretet is tett erre, de Lucasék szerint azóta sem történt semmi, pedig tavaly szeptemberben tettek egy újabb kísérletet: peren kívüli rendezést ajánlottak a Jedi Mindnak.

A cég egyébként a Master Mind, a Jedi Mouse (gondolattal irányítható egér) és a Think Tac Toe elnevezésű termékeket forgalmazza.

A stúdió szerint a márkanév elorzása összezavarja a piaci érdekeltségeiket, károsítja üzleti érdekeiket és reputációjukat, ezért legkevesebb ötmillió dolláros (több mint egymilliárd forintos) kártérítést kértek keresetükben.