Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Több ezer vendég a Buenos Aires-i tangófesztiválon

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Több ezer vendég érkezett Argentínába, hogy elmerüljön a világbajnoksággal egybekötött idei Buenos Aires-i tangófesztivál forró latin hangulatában.

Az augusztus 13. és 31. közötti fesztivál legfontosabb eseményét jelentő táncversenyen a világ minden tájáról érkező párok mérik össze tudásukat a tangó-világbajnoki címért két kategóriában, a szalontangóban (tango salon) és a színpadi tangóban (tango scenario).

Az augusztus 22-én kezdődő, több fordulós bajnokságra a szervezők információi szerint már 430 pár jelentkezett. A kétnegyedes ütemű ritmusok szerelmesei harmadik éve gyűlnek össze az argentin fővárosban. A rendezvényeken már szombaton kerek tízezer vendég volt jelen.

A tangófesztivál ideje alatt Buenos Aires számos pontján rendeznek színházi előadásokat, koncerteket, és természetesen mindenütt a táncé és a tangózenéé lesz a főszerep.

A hagyományos tánc mellett a tangó modernebb változataival, például az elektro-tangóval is megismerkedhetnek az érdeklődők.

A korábbi évekhez képest is nagy érdeklődés valószínűleg annak is köszönhető, hogy 2009 őszén az ENSZ Nevelésügyi, Tudományos és Kulturális Szervezete (UNESCO) a világörökség részévé nyilvánította az elegáns és érzéki táncot, az argentin tangót.

Hivatalos születési idejét a XIX. század viharos eseményeihez, a polgárháborúk és a betelepülések hőskorához kötik. Az országba érkező népcsoportok saját zenéjüket és hangszerüket is magukkal hozták, így a tangó számos zenei irányzat összeolvadásából jött létre. A tangózenekarok fő eszközévé a német bandoneon (speciális harmonika) vált, a zenei elemek között pedig jelen van az olasz és spanyol populáris zene, sőt a kelet-európai polka és a zsidó népzene is.

Az argentin tangó a XX. század elején hódította meg először a világot, és a kilencvenes évek óta újra reneszánszát éli.