Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Mit nézett százezer turista Brüsszelben?

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Több mint százezer turista tekintette meg az elmúlt hét végén Brüsszelben az egész főteret beterítő virágszőnyeget, amely a nyugat-európai ország egyik fő nemzetközi látványosságának számít.

A szőnyeget kétévente, mindig augusztusban készítik el, többnyire egy-egy adott témára összpontosítva. Idén az Európai Unió soros elnökségének témáját próbálták megfogalmazni "virágnyelven" (több mint 700 ezer begónia segítségével), mivel ezt a posztot jelenleg éppen Belgium tölti be. Az 1800 négyzetméteres kép egyik motívuma a spanyol-belga-magyar EU-elnökség közös logója volt. A szőnyeg közepén szökőkút állt, amelynek tizenkét vízsugara az EU-zászló csillagait szimbolizálta.

Tekintettel élő jellegére, a szőnyeget csak három napon át, péntektől vasárnapig lehetett megtekinteni.

Az időjárás mindazonáltal nem volt kegyes a látogatókhoz. A szőnyeget felkeresőknek dacolniuk kellett az őszies, esős időjárással, amely egész Belgiumban jellemző volt az elmúlt napokban. Ezért a nézők száma ezúttal nem is állított fel újabb rekordot.

A látvány ezúttal is a gótikus alapstílusú, gazdag díszítésű városháza emeleti erkélyéről volt élvezhető leginkább - bár ehhez háromeurós belépőt kellett váltani. Esténként hang- és képjáték is emelte a hangulatot a főtéren.

1971 óta tizenhetedik alkalommal készült el a világritkaságok közé számító látványosság az egykori céhszékházak sorával szegélyezett brüsszeli főtéren, amelyet sokan a világ legszebbjének tartanak, és a világörökség részét is képezi.

A korábbi virágszőnyegek egyebek között arab díszítőmotívumokat, parkokat és díszkerteket, a brüsszeli középkort, Belgium fennállásának 150. évfordulóját, testületi címereket, kínai szőnyegeket, Mozart művészetét, Brüsszel mint EU-fővárost, a felszabadulás 50. évfordulóját, francia kertet, török szőnyegmotívumok, csipketerítő-mintákat, Versailles kastélyának kertjét, az Art Nouveau művészeti irányzatát, a középkori alkímia ihlette formákat, XVII-XVIII. századi francia textilipari motívumokat idéztek fel .

Legközelebb két év múlva terveznek virágszőnyeget Brüsszelben.