eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar

Mit nézett százezer turista Brüsszelben?

Több mint százezer turista tekintette meg az elmúlt hét végén Brüsszelben az egész főteret beterítő virágszőnyeget, amely a nyugat-európai ország egyik fő nemzetközi látványosságának számít.

A szőnyeget kétévente, mindig augusztusban készítik el, többnyire egy-egy adott témára összpontosítva. Idén az Európai Unió soros elnökségének témáját próbálták megfogalmazni "virágnyelven" (több mint 700 ezer begónia segítségével), mivel ezt a posztot jelenleg éppen Belgium tölti be. Az 1800 négyzetméteres kép egyik motívuma a spanyol-belga-magyar EU-elnökség közös logója volt. A szőnyeg közepén szökőkút állt, amelynek tizenkét vízsugara az EU-zászló csillagait szimbolizálta.

Tekintettel élő jellegére, a szőnyeget csak három napon át, péntektől vasárnapig lehetett megtekinteni.

Az időjárás mindazonáltal nem volt kegyes a látogatókhoz. A szőnyeget felkeresőknek dacolniuk kellett az őszies, esős időjárással, amely egész Belgiumban jellemző volt az elmúlt napokban. Ezért a nézők száma ezúttal nem is állított fel újabb rekordot.

A látvány ezúttal is a gótikus alapstílusú, gazdag díszítésű városháza emeleti erkélyéről volt élvezhető leginkább - bár ehhez háromeurós belépőt kellett váltani. Esténként hang- és képjáték is emelte a hangulatot a főtéren.

1971 óta tizenhetedik alkalommal készült el a világritkaságok közé számító látványosság az egykori céhszékházak sorával szegélyezett brüsszeli főtéren, amelyet sokan a világ legszebbjének tartanak, és a világörökség részét is képezi.

A korábbi virágszőnyegek egyebek között arab díszítőmotívumokat, parkokat és díszkerteket, a brüsszeli középkort, Belgium fennállásának 150. évfordulóját, testületi címereket, kínai szőnyegeket, Mozart művészetét, Brüsszel mint EU-fővárost, a felszabadulás 50. évfordulóját, francia kertet, török szőnyegmotívumok, csipketerítő-mintákat, Versailles kastélyának kertjét, az Art Nouveau művészeti irányzatát, a középkori alkímia ihlette formákat, XVII-XVIII. századi francia textilipari motívumokat idéztek fel .

Legközelebb két év múlva terveznek virágszőnyeget Brüsszelben.

Címlapról ajánljuk

Harry hercegi címe bánhatja, hogy állandó amerikai lakos lett

Harry herceg, III. Károly angol király kisebbik fia hivatalosan is felszámolta kapcsolatait Nagy-Britanniával. Így értékelik a szigetországban a lépését, hogy az Egyesült Államokat jelölte meg állandó lakhelyeként. Felmerült, hogy emiatt elveszítheti hercegi címét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×