eur:
393.51
usd:
368
bux:
66334.65
2024. április 24. szerda György

Mi történt a "homoszexualitás" szó megalkotójának budapesti síremlékénél?

A rendőrség nem indít nyomozást a Szivárvány Misszió Alapítvány (SZMA) feljelentése alapján, amely szerint meggyalázták Kertbeny Károly budapesti síremlékét.

Az író, műfordító, a "homoszexualitás" szó megalkotójának a Kerepesi úti temetőben található síremlékét ismeretlenek fekete lepellel takarták le és ráragasztottak egy idézetet, amely az Ószövetségből való és a férfiak kapcsolatának elítéléséről szól.

A Budapesti Rendőr-főkapitányság (BRFK) hétfőn közölte az MTI-vel, hogy elutasította a feljelentést. Az MTI-nek arra a kérdésére, hogy mi volt a konkrét indoklás, a BRFK mostanáig nem válaszolt.

Az alapítvány két héttel ezelőtt arról tájékoztatta az MTI-t, hogy meggyalázták Kertbeny Károly síremlékét még valamikor július közepén. Rongálásért és közösség elleni izgatásért tettek feljelentést. Sánta Mária akkor az alapítvány képviseletében elmondta: kegyeletsértésért azért nem kezdeményeztek eljárást, mert ezen az alapon csak hozzátartozók tehetnek feljelentést, akik egyébként nincsenek.

Az idézet alatt a magukat Budapesti Hungaristáknak nevező csoport volt feltüntetve. Az SZMA közleményében azt írta: szerintük ennek a neonáci szerveződésnek a célja a leszbikus, meleg, biszexuális és transznemű (LMBT) közösség megfélemlítése.

Kertbeny Károly egy bécsi születésű, magát magyarnak valló író, műfordító volt. Többek között Petőfi Sándor, Arany János, Vörösmarty Mihály, Jókai Mór műveit fordította le különböző európai nyelvekre. 1869-ben egy névtelenül megjelentetett értekezésben ő alkotta meg a "homoszexualitás" kifejezést. A homoszexuálisok jogainak elismerése érdekében végzett munkásságáért 2002-ben a Kerepesi úti temetőben síremléket állítottak az írónak.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.24. szerda, 18:00
Isépy Tamás a Századvég makrogazdasági üzletág vezetője
Madár István a Portfolio vezető elemzője
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×