eur:
393.83
usd:
368.29
bux:
66376.55
2024. április 24. szerda György

Emberekre támadnak a mérges pókok

Több mint húsz embert martak meg mérges pókok az utóbbi hetekben Dél-Ukrajnában, Odessza megyében.

A "fekete özvegy" közeli rokonának számító mérges pók, a karakurt által megmart személyeket a dél-ukrajnai megye kórházainak intenzív osztályain kezelik. A korábbi évekkel ellentétben, amikor ezek az ízeltlábúak a régió déli térségében voltak aktívak, idén magában Odesszában is több pókmarás történt - adta hírül hétfőn a for-ua.com internetes ukrán hírportál.

A beszámoló szerint az emberi felelőtlenség is hozzájárul ahhoz, hogy gyakoriak a pókmarások. Sokan ugyanis a lakásukon kívül hagyják a lábbelijüket, amelyben előszeretettel rejtőznek el a mérges pókok.

Szakemberek úgy vélik, hogy Odessza környékén nem számít különlegesen magasnak az eddigi mintegy 20 pókmarásos eset, hiszen a múlt év azonos időszakában is körülbelül ennyit jegyeztek fel, igaz, egy évvel korábban csak tízet. Arra mindenesetre felhívják a figyelmet, hogy a karakurt által megmart személyhez azonnal orvost kell hívni.

A karakurt tíz éve még elvétve fordult elő Dél-Ukrajnában, ám az éghajlat felmelegedésének köszönhetően manapság már az országrész szinte mind részében megtalálható. A mérges pókok aktivitási időszaka szeptember elejéig tart.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×