Van esélyük a túlélésre az autóban talált összekötözött szarvasoknak

Infostart
2010. június 10. 12:50
Hét élő szarvast szállított összekötözve, egymásra rakva egy személyautóban egy férfi a Somogy megyei Lábodnál, amikor megállították a rendőrök. A szarvasokat a férfi a SEFAG Zrt. lábodi erdészetéből tulajdonította el. A rendőri intézkedés után az erdészet munkatársai a hét állat közül négyet szabadon engedtek, három újszülött borjút viszont a Kaposvári Egyetem Szarvasgazdálkodó Intézetébe szállították, így van esélyük a túlélésre - mondta az InfoRádiónak az erdészet igazgatója.

Mint ahogy szerdán arról az InfoRádió is beszámolt, a Somogy megyei Lábod belterületén bukott le az a férfi, aki személyautójában hét, összekötözött lábú dámszarvast szállított. Három állatot a csomagtartóban, hármat a hátsó ülés mögött, egyet pedig a hátsó ülésen, egy kabát alatt talált meg egy igazoltató rendőr.

Később kiderült, hogy a férfi a SEFAG Zrt. erdészetéből tulajdonította el az állatokat. Az erdészet igazgatója az InfoRádiónak elmondta: a hét állat közül négy idősebb dámszarvast találtak az autóban, kettő közülük vemhes tehén volt. Rajtuk kívül volt még egy dám tehén, amely már megellett, valamint egy egyéves állat, illetve három borjú.

A legalább egyéves állatokat szabadon engedtük, mert ez volt a legkíméletesebb megoldás - hangsúlyozta Horváth Mihály, aki hozzátette: a borjúkat a Kaposvári Egyetem Szarvasgazdálkodó Intézetébe szállították, ahol szakképzett ápolók nevelik fel őket.

Elmondta, hogy a szabadon engedett idősebb állatok túlélési esélye 50 százalékos, a fiatalok esetében viszont gyakorlatilag nulla, mert nem találnak vissza a szülőkhöz. Így azonban, hogy megfelelő intézménybe juttatták őket, 90 százaléknál is nagyobb lehet az esélyük arra, hogy életben maradjanak.

Hanganyag: Szépvölgyi István


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Hanganyag
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást