Gyurcsány Ferencet letaglózta barátja halála

InfoRádió / MTI
2010. április 3. 14:32
Az előítéletek rendíthetetlen ellenfeleként és a cigányság példaképeként jellemezték Daróczi Dávidot. A Gyurcsány-kormány szóvivője szombatra virradó éjjel önkezével vetett véget életének egy budapesti lakásban.

Letaglóz volt szóvivőm és barátom halála - reagált Gyurcsány Ferenc Daróczi Dávid halálhírére. A volt miniszterelnök szóvivője szombatra virradó éjjel lett öngyilkos egy budapesti, Andrássy úti lakásban.

A volt miniszterelnök úgy fogalmazott: rokonaival, barátaival, ismerőseivel együtt cipeli Daróczi Dávid halálának fájdalmas terhét. Szeretném hinni, hogy lelke halálában nyugalmat talál - tette hozzá Gyurcsány Ferenc.

Daróczi Dávid az előítéletek rendíthetetlen ellenfeleként, kivételes szakmai felkészültségével emelkedett a kormányzati kommunikáció meghatározó alakjává. Lendülete, odaadása példaértékű volt sokak számára. Emléke előtt őszinte részvéttel hajtok fejet - írta Bajnai Gordon kormányfő az MTI-nek küldött közleményében.

Hozzátette: a volt kormányszóvivő elvesztésével nem pusztán szeretteit, hanem a magyar közéletet és a hazai cigányságot is pótolhatatlan veszteség érte.

Daróczi Dávid halálával a magyarországi cigányság példaképe és büszkesége távozott, a hírt megrendülten fogadjuk, osztozunk a gyászban és fájdalomban - közölte az Országos Cigány Önkormányzat (OCÖ) elnöke.

Kolompár Orbán, az 53 fős roma érdekképviseleti szervezet nevében írt közleményében úgy fogalmazott: Daróczi Dávid a magyarországi cigányság példaképe, büszkesége, a roma népcsoport kiemelkedő alakja volt, személyét soha nem felejti el a hazai cigányság, emlékét örökre megőrzik.

Daróczi Dávid 1994-1995 között a Népszava újságírója volt majd, átment a Színes Vasárnapnál dolgozott 1997-ig. 1997-1999 között a Világgazdaság újságírója, később a tőzsde rovat vezetője volt. 2001-2004 között a Rádió C felügyelő bizottságának elnöki tisztjét töltötte be. 2002-2004 között a Magyar Televíziónál dolgozott, ahol a Híradó szerkesztő-riportere volt, majd az Üzleti Híradó felelős szerkesztője lett.

2004-2005 között a Magyar Hírlap szerkesztője majd a gazdasági rovat vezetője volt. 2005 és 2007 között a Miniszterelnöki Hivatalban volt a miniszterelnök szövegírója, majd a Kormányszóvívői Iroda vezetője lett. 2007 júniusában nevezték ki kormányszóvivőnek.

Daróczi Dávid a politikából való távozásakor úgy fogalmazott: szakértő volt és szakértő is maradt, aki már a megbízatás kezdetén úgy gondolta, hogy addig marad a poszton, ameddig Gyurcsány Ferenc a miniszterelnök. Miután távozott a kormányszóvivői posztról, Batiz Andrással és Tóth Miklóssal közösen alapított W. Wolf and Partners nevű kommunikációs tanácsadó cégénél dolgozott.