Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Tyúkól, klotyó, hűtőszekrény - Hol vannak az Oscarok?

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Van, aki a tyúkólban tárolja, van, aki a hűtőszekrénybe dugja; más a fürdőszobában nézegeti, vagy a zongorájára állítja. Az Oscar-díjas színészekről és aranyszobrocskáikról van szó. Azokat az érzelemdús, "könnyáztatta" pillanatokat az egész világ élő közvetítésben láthatja, amikor a legjobbnak ítélt színészek és színésznők évről évre átveszik Los Angelesben a hollywoodi filmipar legrangosabb kitüntetését. Azt viszont kevesen tudják, hogy mi lesz a szobrok sorsa.

Van olyan kitüntetett, akinek fogalma sincs, hol lehet a 3,85 kilogramm tömegű, arannyal borított figura, mások egyszerűen eladták. Többet közülük elloptak. Az Amerikai Filmakadémia 1950-ben betiltotta a szobrokkal való kereskedést, azóta persze nehéz vevőt találni rájuk - olvasható a Moviefone amerikai moziportál összeállításában.

Russell Crowe (legjobb színész, 2001, Gladiátor) például a farmján, a tyúkok között tartja az Oscarját Ausztráliában. Azt állítja, hogy a szárnyasok így nagyobb tojásokat tojnak.

Timothy Hutton (legjobb férfi mellékszereplő, 1981, Átlagemberek) felfedte, hogy a nővére mintegy öt éve egy parti előtt, viccből bedugta a szobrot a hűtőbe, hogy a sörért nyúló vendégek ráakadjanak. Azóta is ott van.

Jack Nicholson (legjobb színész, 1998, Lesz ez még így se! és 1976, Száll a Kakukk fészkére, legjobb mellékszereplő, 1984, Becéző szavak) egyik szobrocskáját állítólag kalaptartónak használta.

Goldie Hawn (legjobb női mellékszereplő, 1970, A kaktusz virága) "meditációs szobájában" tárolja az elismerést, mert nem szereti másoknak mutogatni.

Nicolas Cage (legjobb színész, 1996, Las Vegas Végállomás) korábban Los Angeles-i otthonának vetítőjében őrizte a szobrot, most, hogy tervezi az átköltözést Louisiana államba, a teherautóban talált neki helyet.

Dustin Hoffman (legjobb színész, 1980, Kramer kontra Kramer és 1989, Esőember) eleinte eldugta a szobrokat, később viszont dolgozószobájában a kandalló szélére állította őket.

Morgan Freeman (legjobb mellékszereplő, 2005, Millió Dolláros Bébi) házában, egy kimondottan erre a célra épített tárlóban helyezte el Oscarját.

Cate Blanchett (legjobb női mellékszereplő, 2005, Aviátor) a zongorájára tette, mert elmondása szerint minden barátja szeret pózolni vele, márpedig ott könnyen elérhető. De volt már a dolgozószobájában is, időnként vándorol.

Liza Minnelli (legjobb színésznő, 1972, Kabaré) néhai apja, Vincente Minnelli tiszteletére az általa nyert Oscar (legjobb rendező, 1958, Gigi) mellett pihenteti a sajátját.

Catherine Zeta-Jones (legjobb női mellékszereplő, 2003, Chicago) közölte, hogy sokat utaztatta már a szobrocskát, jelenleg bermudai otthonukban található.

Csak a klotyón nem szokatlan látvány

Jodie Foster (legjobb színésznő, 1989, A vádlottak és 1992, A bárányok hallgatnak) bevallotta, hogy először a fürdőszobába rakta az Oscarokat, jól mutattak a csapok mellett. Egy idő után azonban rozsdásodni kezdett az aljuk, úgyhogy átvitte őket a dolgozószobájába, egy dobozba.

Emma Thompson (legjobb színésznő, 1994, Szellem a házban, legjobb adaptált forgatókönyv, 1996, Értelem és érzelem) azt mondta, a "klotyón" vannak az Oscarjai. Szerinte máshol túlságosan is szokatlan látványt nyújtanának.

Gwyneth Paltrow (legjobb színésznő, 1999, Szerelmes Shakespeare) nem a lakásában, hanem egy raktárban tartja a díjat, mert úgy érezte, hogy az otthonában ijesztő lenne a szobor.

Anna Paquin (legjobb női mellékszereplő, 1994, Zongoralecke), aki 11 évesen vehette át a díjat, eldugta mások elől, mert "a barátai furcsán éreznék magukat". Valahol egy szekrény alján porosodik.

Tilda Swinton (legjobb női mellékszereplő, 2008, Michael Clayton) odaajándékozta ügynökének, ahogy azt köszönő beszédjében ígérte.

Jamie Foxx (legjobb színész, 2004, Ray) menedzserére bízta a szobrocskát, mert túl sok ember megfordult a házában, és félt, hogy valaki elemeli.

"Jobb, ha nincsenek a közelemben"

Angelina Jolie (legjobb mellékszereplő, 2000, Észvesztő) a gála óta nem látta az Oscarját. Még aznap odaadta anyjának, Marcheline Bertrandnak, aki 2007-ben meghalt. Jolie nem ragaszkodik a díjaihoz, mert "jobb, ha nincsenek a közelemben".

Jimmy Stewart (legjobb színész, 1941, Philadelphiai történet) elküldte a szobrot Pennsylvania államban élő apjának, aki a családi vitrines szekrénybe állította.

Shelley Winters első Oscarját (legjobb női mellékszereplő, 1960, Anna Frank naplója) az amszterdami Anne Frank Museumnak adományozta, második díját (legjobb női mellékszereplő, 1965, Fekete-fehér) viszont már megtartotta.

Marlon Brando egyik Oscarját (legjobb színész, 1973, A Keresztapa) soha nem vette át, a másikról (legjobb színész, 1955, A rakparton) pedig fogalma sem volt, hogy hova tűnt, legalábbis ezt írta önéletrajzi könyvében.

Olympia Dukakis szobrát (legjobb női mellékszereplő, 1988, Holdkórosok) két nappal a díjkiosztó gála után betörők ellopták, csak azt vitték el otthonából. Újat kapott a filmakadémiától.

Hattie McDaniel (legjobb női mellékszereplő, 1940, Elfújta a szél) történelmi Oscarját - ő volt az első afroamerikai, aki megkapta a díjat - a washingtoni Howard Egyetemre hagyta, az 1960-as évekbeli diáklázadások idején azonban nyoma veszett.

Whoopi Goldberg (legjobb női mellékszereplő, 1991, Ghost) szobrocskáját 2001-ben ellopták, amikor azt a UPS szolgálattal tisztítani küldte. Végül a szemét között találták meg, a dél-kaliforniai Ontario repülőtéren. A színésznő, miután visszakapta, közölte: az Oscar soha többé nem hagyja el házát.