A posztszovjet éra politikusainak gyermekei nem ismerik a nélkülözést

InfoRádió / MTI
2010. február 22. 08:15
Kijev polgármesterének lányától hatmillió dollár értékű ékszert és készpénzt loptak el Párizsban, Moldova volt kommunista elnökének fia körül pedig a gazdasági rendőrség vizsgálódik, mert nem egész másfél év alatt nyolcmillió dollárt költött bankszámlájáról, amelyet rendszeresen készpénzzel tölt fel.

A Komszomolszkaja Pravda című orosz lap beszámolója szerint Krisztina Csernoveckaja, a kijevi polgármester lánya bevásárlás céljából érkezett Párizsba. A repülőtéren nyomban limuzinba vágta magát, de a kocsi a város egyik rosszhírű negyedében dugóba került, s ott kirabolták: a tettes csak egy kis táskát vitt el, de abban több mint hatmillió dollár értékű ékszer és készpénz volt - írták a francia lapok.

Sem a polgármester, sem a lánya nem kívánt reagálni a hírekre, s Csernoveckij egy tanácsadója azt mondta az orosz lapnak, hogy hírlapi kacsa az egész. Tény azonban, hogy Krisztina szenvedélye a luxus, otthon negyedmillió eurót érő Lamborghinit vezet. Apja Ukrajna egyik leggazdagabb embere, az egyik legjövedelmezőbb bank tulajdonosa, aki most a politikában próbál szerencsét. Vagyonát 0,5-1,5 milliárd dollárra becsülik, így akkor sem történt katasztrófa, ha lánya elvesztett pár milliót.

Vlagyimir Voronyin kommunista volt moldovai polgármester fiát, Oleget azért idézték be a gazdasági rendőrségre, mert egy újság szerint bankkártyáiról 16 hónap alatt több mint nyolcmillió dollárt költött, és időnként napi húszezer zöldhasúnak megfelelő összeget adott ki Baden-Badenban, Cipruson, Bécsben, Sankt-Moritzban, Frankfurtban, Hamburgban, Münchenben, Párizsban, Moszkvában, Londonban, Genfben, Görögországban, Rómában és Dubajban. Párizsban például a híresen drága Ritz hotelben lakott, s csak a szállodaszámlája százezer dollárt tett ki alkalmanként. A bankszámlákat aztán rendszeresen feltöltötte dollármilliókkal, amelyeket készpénzben fizetett be. E milliók eredetének törvényességét akarja most tisztázni a gazdasági rendőrség.

A volt elnök fia azonban nem jelent meg az idézésre, hanem a Komszomolszkaja Pravda értesülése szerint csak telefonon közölte, hogy Ausztriában tartózkodik, de amint hazatér, jelentkezik. Oleg Voronyin egyébként Moldova egyik leggazdagabb embere, a legnagyobb kereskedelmi bank tulajdonosa és a rendőrségi szóvivő közlése szerint egyelőre nem gyanúsított, csupán bizonyítania kell a pénz törvényes eredetét. Az esetleges bűnvádi eljárás indításáról meghallgatása után döntenek.