Ne higgyünk a sorozatoknak!

Infostart
2010. február 15. 20:20
Helytelenül ábrázolják a sorozatokban, hogyan kell ellátni egy görcsölő beteget - állítják kanadai szakértők. A kutatók 327 Vészhelyzet-, Doktor House és Grace Klinika-epizódot néztek meg, míg erre a következtetésre jutottak.

Az embereknek nem szabad lemásolniuk, amit a tévében látnak - figyelmeztetnek a kanadai Dalhousie Egyetem munkatársai, akik azt vizsgálták, hogy a kórházsorozatok szereplői megfelelően látják-e el az epilepsziás rohamot kapott betegeket.

A tévésorozatok segítségével meg lehetne tanítani a nézőket arra, hogyan reagáljanak, ha valaki görcsölni kezd, a készítők azonban az esetek jó részében nem törődtek azzal, hogy a helyes módszert alkalmazzák - magyarázta az egyik kutató, Andrew Moeller.

"Az epilepsziásoknak lobbizniuk kellene a tévéknél, hogy a műsorokban ragaszkodjanak a rohamok kezelésének irányelveihez" - tanácsolta a szakértő, aki kollégáival a Vészhelyzet, a Doktor House, a Grace Klinika és a Doktor Addison című sorozatokat elemezte.

A kutatók összesen 327 epizódot néztek végig, amelyekben 59 alkalommal kaptak rohamot a páciensek. Az esetek többségében, 51 alkalommal ez a kórházban következett be, így orvosok vagy ápolók siettek a beteg segítségére, ám amit csináltak, az általában helytelen volt.

A szakértői ajánlások szerint, ha valaki epilepsziás rohamot kap, három dolgot érdemes tenni: meg kell óvni attól, hogy megsértse saját magát, vagyis lehetőleg el kell vinni a közeléből az olyan tárgyakat, amikbe beleütközhet. Nem árt tenni valamit a beteg feje alá, illetve, ha véget ért a roham, nem árt stabil oldalfekvésbe helyezni, hogy könnyebben tudjon levegőzni.

Nem szabad leszorítani a beteget, bármit a szájába tenni, vagy mozgatni, hacsak nincs közvetlen veszélyben, illetve, amíg a roham teljesen véget nem ér, inni vagy enni sem szabad adni neki.