eur:
394.78
usd:
371.24
bux:
0
2024. április 19. péntek Emma

"Az örökölt milliárd megfosztja az embert az élet értelmétől"

Vlagyimir Potanyin orosz oligarcha úgy nyilatkozott, hogy 2,1 milliárdos vagyonát nem három gyermekére, hanem egy hamarosan alapítandó jótékonysági szervezetre hagyja. Potanyin a The Financial Times című brit lapnak adott interjút, amelyből szerdán idézett a Komszomolszkaja Pravda című orosz lap.

"A pénzemnek a társadalom javára kell dolgozni. A gyerekeim felnőttek. Apjuk milliárdos, ismert ember. Egyfelől az árnyékomban élnek, másfelől nincs semmiféle motivációjuk, hogy elérjenek valamit az életben" - magyarázta döntését az Interros holding tulajdonosa.

Potanyin már ma is évi 10 millió dollárt költ jótékony célokra saját alapítványa útján, és az összeget hamarosan évi 25 millió dollárra szándékozik növelni.

Lánya, Anasztaszija 1984-ben, Ivan és Vaszilij fiai 1989-ben, illetve 1998-ban születtek. Anasztaszija a lapnak elmondta: szülei arra nevelték, hogy bizonyítsa be, mit tud, nem pedig csak az oligarcha lánya. Úgy véli, öccse sem szeretne az iskolapadból azonnal magas pozícióba kerülni, hanem maga akarja végigjárni az utat és elérni a célt. Igaz, Anasztaszija csupa olyan helyen dolgozott eddig, ahová nem az utcáról veszik fel a jelentkezőket.

Potanyin azt mondta, döntésével új célt nyert az élete és a pénzkeresés. "A gyerekeimnek ki kell lépniük apjuk árnyékából. Nekik és az unokáim generációjának kényelmes életfeltételeket biztosítok, hozzá támogatást a tanulmányokhoz és az önmegvalósításhoz, és minden egyéb eshetőségre megfelelő biztosítást. Védettségüknek éppen biztosításjellegűnek kell lennie, a többit maguknak kell elérniük. Egy örökölt millió lehetővé teszi az ember számára, hogy jó iskolákban tanuljon, nyugodtan, sietség nélkül keressen munkát és valósítsa meg önmagát. "Az örökölt milliárd megfosztja az embert az élet értelmétől és megfojtja."

A lap által megkérdezett személyiségek eltérő véleményeket hangoztattak: egyesek élénken helyeselték Potanyin döntését, mások úgy vélték, mindent a gyerekekre kell hagyni, de többek szerint a Potanyin-gyerekek bizonyosan nem fognak éhezni. Julija Latinyina ismert szemleíró azonban leszögezte: mindaddig merő PR-nak tekinti az oligarcha bejelentését, amíg saját két szemével nem látja a milliárdos adományt rögzítő végrendeletet, amely állítólag már készül.

Oroszországban a gazdag emberek főleg magamutogatásra és hihetetlen luxusra költik a pénzüket, és a nevezetesebb jótékonysági akciók főként azt jelentik, hogy a tehetősek egy jeles gyűjteményt, vagy műtárgyat megvesznek külföldön, majd azt az államnak ajándékozzák.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×