Lány lett a győztes a férfiak számára tartott vallási megmérettetésen

InfoRádió / MTI
2010. január 8. 08:15
A hagyományt megtörve egy 16 éves lány hozta fel a tengerbe dobott keresztet Albániában annak az ortodox vallási megmérettetésnek a keretében, amelyen eddig csak fiúk és férfiak vehettek részt.

Katerina Munguli a várakozó tömeg és az ortodox papok legnagyobb meglepetésére bukkant fel a víz felszínén kezében a kereszttel a Görögországhoz tartozó Korfu szigetével szemben fekvő Kakome-öbölben rendezett ceremónián.

"Hideg nap volt, számos fiú és férfi volt a vetélytársa. A kereszt fémből készült, így egészen az öböl fenekéig süllyedt" - számolt be az ortodox karácsonyhoz kapcsolódó megmérettetés egyik szervezője. "Örülünk, hogy lány lett a győztes. Négy nővér közül ő a legfiatalabb és kicsit fiúsan viselkedik" - tette hozzá Vladimir Kumi, aki egyben a városi tanács elnöke is. A városvezetés 21.600 forintnak megfelelő összeggel jutalmazta a lányt, aki a papoktól is kapott jutalmat.

A teofánia (Isten megjelenése) ünnepéhez kapcsolódó merülésen a görög nők már évek óta részt vehetnek, de Albániában Munguli volt az első, aki beszállt a férfiak versenyébe.

Albániában a kommunista rezsim idején, 1967-ben betiltották a vallási rítusokat, s csak 1990-ben a szocialista rendszer bukása után éledtek újjá.