Már a brit fogadóirodák is havas karácsonyra fogadnak

InfoRádió / MTI
2009. december 21. 07:30
Rohanvást mérséklik az idei havas karácsony nyereményesélyét a brit fogadóirodák, az utóbbi napok rendkívül kemény, havat is jócskán produkáló időjárása láttán.

Ez a fogadási lehetőség mindig komoly forgalmat hoz a fogadóhálózatoknak, és általában hasznot is, mert Nagy-Britanniában ritka a tartós hó karácsony táján: átlagosan tízévente egyszer havas a brit karácsony.

Most azonban jó esély látszik erre, és ez máris megmutatkozik az irodák által folyamatosan csökkentett nyereményesélyeken.

Az egyik legnagyobb hálózat, a William Hill például vasárnap már csak 2:1-es esélyt kínált arra, hogy karácsony napján - vagyis december 25-én - Londont friss hó borítja. A kiírás eredetileg 8:1-ről indult, vagyis azok, akik akkor játszották meg ezt az esélyt, nyolcszoros pénzre számíthatnak - ha tétjük bejön.

Manchesterre és Liverpoolra szintén 2:1 a jelenlegi kiírás.

A fogadási cégek óvatosságát alátámasztani látszott a vasárnapi időjárás is: Skóciában és Észak-Angliában folyamatosan havazott, a manchesteri repülőteret vasárnap le is kellett zárni a pályák tisztítása miatt.

Anglia jelentős részét most is hó borítja, és az ilyen időjárásra teljesen felkészületlen, jóval enyhébb atlanti klímához szokott országban már napok óta komoly közlekedési fennakadásokat okoz a kemény tél.

A havas brit karácsony minden évben nagy fogadási őrület tárgya, és ez néha már abszurditásba fordul.

Néhány éve például a William Hill hálózat arra lett figyelmes, hogy a karácsonyi hóra komoly összegű tétek érkeznek, annak ellenére, hogy az ünnepi havazást arra az évre gyakorlatilag kizárta a brit meteorológia, és a fogadócég erre alapozva 10:1-es eséllyel kínálta megjátszásra a havas londoni karácsonyt.

A korabeli sajtóbeszámolók szerint végül kiderült: fogadók egy csoportja azt tervezte, hogy ha másképp nem megy, bérelt helikopterről szórnak friss havat Londonra. A William Hill abban az évben érvénytelenítette a téteket.