Börtön vár azokra, akik a Nagy Fal alá fúrnak

InfoRádió / MTI
2009. december 12. 07:30
Aranyat kerestek és kárt tettek a kínai Nagy Falban, ezért egy bányaipari vállalkozás két vezetőjét őrizetbe vették Belső-Mongólia székhelyén, Hohhotban - tudatta a helyi rendőrség.

A két férfit még december ötödikén fogták el, mindketten projektmenedzserei egy helyi bányaipari vállalatnak, amelynek kutatócsoportja két lyukat fúrt a Csin-dinasztia (Qin) idején épült Nagy Fal-szakasz alá, és ezzel megkárosították az i.e. 200-as évek elején épült világörökséget.

A gödrök mintegy 300 négyzetméteres kiterjedésűek és öt méter mélyek; Hohhottól északra a Dacsing (Daqing) hegységben húzódó Nagy Fal-szakasznál találhatók.

A térségi és a városi rendőrség külön szakértői nyomozó csoportot hozott létre, miután a vandál tettről október 27-én bejelentést kaptak - áll a helyi hatóság közleményében, amelyet a Hszinhua hírügynökség idéz.

A védett országos műemlékek megrongálásért a kínai törvények szerint maximum 500 ezer jüan (13,5 millió forint) pénzbüntetés, de tíz évig terjedő börtön is kiszabható.

Tavaly öt bányászt ítéltek egy és három év közötti szabadságvesztésre Belső-Mongóliában, miután munkagépeikkel a Nagy Fal Ming-dinasztiai részében tettek kárt.

A Nagy Fal teljes hosszának körülbelül az egyharmadát pusztította már el a természet, de Belső-Mongóliában - ahol 15 ezer kilométeren húzódik - vissza-visszatérő gond, hogy bányászok, építőmunkások, építőanyagot gyűjtő falusiak megrongálják az ország legismertebb szimbólumát.