Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Hitler katonai adatlapja az interneten

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Többek között Adolf Hitler náci diktátor első világháborús katonai adatlapját is feltette kedden az internetre egy brit családfakutató honlap.

Az Ancerstry.co.uk 1,5 millió bajor I. világháborús katona adatainak közzétételét kezdte meg adatbázisában.

A müncheni állami levéltárból származó dokumentumok között található Adolf Hitler 25 éves önkéntes adatlapja is. A bejegyzések szerint "katolikus", foglalkozására nézve "művész" és a hadseregben biciklis futárnak osztották be. Az volt a feladata, hogy a harcmezőn szolgáló egységek és a parancsnokság között szállítsa oda-vissza az üzeneteket.

A bejegyzésekből kiderül, hogy többször is megsebesült az I. világháború alatt. Egyszer könnyebben, 1916 októberében a Le Barque közelében lezajlott tüzérségi támadás során. Két évvel később viszont kórházba került, mert La Montagne-nál gázmérgezést szenvedett.

Több kitüntetés is szerepelt a lapján, egyebek mellett kétszer kapta meg a Vaskeresztet.

Mint a müncheni levéltárral együttműködésben álló Ancestry.co.uk nemzetközi tartalomért felelős igazgatója közleményében kifejtette: "Németország egyre természetesebbnek tartja, hogy megismerje saját katonai múltját, és - különösen az első világháború vonatkozásában - fontos, hogy mindegy, melyik oldalon harcoltak az elődeink, mindannyiunknak megvan a lehetősége, hogy emlékezzünk rájuk".

Dan Jones igazgató hozzátette: az elmúlt évszázadban sok német vándorolt ki a világ számos országába, és az adatok közzététele érdekes lehet számukra.