Vécégraffiti: a nők a kapcsolatokról, a férfiak a szexről írnak

InfoRádió / MTI
2009. december 7. 19:00
Az eldugott helynek számító vécék bizony nyelvészeti kutatóforrásként szolgálnak: a vécéajtókon hátrahagyott üzenetekből kiderült, a nők leginkább a kapcsolatokról, a férfiak a szexről és a sportról vésik fel véleményüket.

A toalettekben olvasható üzeneteket egy svájci nyelvész vizsgálta, aki a norvég és a brit nyilvános mellékhelyiségekben rejlő feljegyzéseknek eredt nyomába. A nők a kapcsolatok mellett szívesen írnak szexualitásukról és a mindennapi élet bölcsességeiről, a férfiakat pedig a szex mellett a politika és a sport foglalkoztatja leginkább - számolt be Christina Cuonz.

A Sex & Language (Szex és nyelv) című kutatáshoz 249 felirat és 180 kitöltött kérdőív nyújtott segítséget, de Cuonz "forrásként" a takarítókat is megkereste.

A mellékhelyiségek jelentik az egyedüli helyet, ahol a nők és a férfiak igazán külön vannak választva, így ezek a graffitik kiváló alapot szolgáltatnak a genderkutatásokra - vélekedett a svájci nyelvész, aki a Salzburgi Egyetemen számolt be kutatásának eredményeiről.

Cuonz számára az egyik legnagyobb meglepetést azt jelentette, hogy feliratok tanúsága szerint az emancipált norvég nőket - legalábbis a vécében - erősen foglalkoztatta, hogy miként válhatnának jó háziasszonnyá. A nők más tekintetben is mutattak érdekességet, a rasszista csengésű üzenetek ugyanis sokkal keményebbek voltak a női vécében, mint a férfiakéban - fedte fel a svájci kutató.

A vécék falain vagy éppen az ajtókon folytatott diszkusszió Cuonz szerint csak néhány napig esetleg hétig tart, aztán új téma kerül napirendre, amelyre reagálnak a mellékhelyiségbe látogatók. Az ilyen fajta kommunikáció is inkább a nőkre jellemző, a férfiak nem igazán reagálnak az ott lévő üzenetekre.