Perbe fogják a Google-t a svájci utcanézetek miatt

InfoRádió / MTI
2009. november 15. 08:20
A svájci adatvédelmi biztos jogi lépések megtételére készül a Google ellen, mert a kaliforniai vállalat térképszolgáltatásában nem változtatott a svájci államszövetség személyiségi jogi törvényeit sértő részeken.

Hanspeter Thür szerint a Google Street View elnevezésű, utcai képeket tartalmazó szolgáltatása azért sérti a szigorú svájci törvényeket, mert az interneten látható utcanézeteken számtalan esetben kitakaratlan rendszámtáblák és arcok láthatók.

Az adatvédelmi biztos elmondta, hogy a Google a személyes adatok védelmében tett indítványainak jórészét visszautasította, ezért kifogásait a szövetségi közigazgatási bíróság elé tárja.

A Google csalódott az ombudsman lépése miatt - mondta Peter Fleischer, a Google adatvédelmi tanácsadója, hozzátéve, hogy véleményük szerint az utcanézetek megfelelnek a jogi követelményeknek, ezért készek kiállni az igazuk mellett.

A Google 2007-ben kezdte a turisztikai szempontból érdekes települések panorámaképekkel való kiegészítését. Eddig világszerte több mint 100 város fényképmelléklete készült el, az internetre felkerült fotókkal kapcsolatban azonban számtalan adatvédelmi kifogás érkezett.

A görög adatvédelmi hatóságok például nem engedélyezték, hogy a Google kamerákkal felszerelt járművei bejárják a görög utcákat. A Pentagon az amerikai katonai létesítmények fotózását tiltotta meg.

Idén áprilisban egy angol községben élőláncot alkotva akadályozták meg a kamerákkal szerelt kisbuszok munkáját. Japánban az utcák újrafotózását kérték, mert a póznára szerelt kamerák túlságosan beláttak a kerítéssel védett kertekbe.