Csökken a munkakedv az óraátállítás nyomán

Infostart
2009. október 26. 08:52
A mai az év legkevésbé termékeny napja, az óraátállítás miatti korai sötétedés ugyanis az emberek munkamorálját is befolyásolja.

Kutatások szerint a termelékenység az óraátállítás utáni héten akár 50 százalékkal is visszaesik, mert az emberek csak nehezen szoknak hozzá, hogy korán sötétedik.

Egy kétezer fős felmérés során a megkérdezettek 52 százaléka válaszolt úgy, hogy ezen a héten meglehetősen nehezen tudja elvégezni a rá kiszabott munkát. Nyolc százalékuk elárulta, hogy ilyenkor beteget jelent, mert túl nyomottnak érzi magát ahhoz, hogy dolgozni menjen.

A téli lehangoltságot nem viccből emlegetik, mert az igenis hatással lehet a munkában nyújtott teljesítményre, nehezíti a koncentrációt, befolyásolja a libidót és a társadalmi kapcsolatokat, hiszen sokan ingerlékenyek - magyarázta a brit Channel 4 tévécsatorna egyik műsorában doktor Christian Jenssen.

Rengetegen érzik rosszul magukat a korai sötétedés és a rövidebb nappalok miatt, ám sokan a motivációhiány, a fáradtság és depresszió miatt csak nehezen teszik túl magukat ezen. Ha valaki keménynek találja a téli hónapokat, különösen a decembert és a januárt, lehetséges, hogy szezonális hangulati zavarban szenved, amit a napfény hiányából fakadó rosszkedv okoz - fejtegette a szakértő.

Ha ez így van, érdemes elgondolkodni azon, hogyan juttathatnánk több fényhez a szervezetünket - fűzte hozzá Christian Jenssen.