Ki az apákkal a szülőszobákból!

Infostart
2009. október 19. 19:00
Nem szabadna beengedni a leendő apákat szülőszobába - állítja egy francia szülész. A szakértő szerint a férfiak jelenléte nyugtalanítja a szülés előtt álló nőket, emiatt hosszabb ideig vajúdnak, sokuk ezért végül császármetszéssel hozza világra a gyermekét.

A leendő apáknak semmi keresnivalójuk a szülőszobában - vallja Michel Odent, egy francia szülész. A szakértő szerint a partner idegessége átragad a vajúdó nőre is, akinek szervezetében emiatt adrenalin szabadul fel, ami lelassítja az összeghúzódások megindulásáért felelős oxitocin termelődését, így nagyobb az esély arra, hogy a gyermek végül császármetszéssel jön világra.

A komoly szaktekintélynek számító Odent doktor szerint a környezetben, amelyben a nők megszülik gyermeküket, túl sok a férfi. A szakértő szerint az lenne a legjobb, ha a vajúdásnál csupán egyetlen szülésznő lenne jelen, semmi szükség orvosokra, a férjre vagy a barátra.

A szülész, aki az 1970-es években bevezette a vízben szülés lehetőségét, az Observernek adott interjúban hangsúlyozta: a szülés könnyebb és gyorsabb lenne, ha férfiak nem lennének jelen, hiszen a szülőszobában eltöltött percek, órák hatása hosszú távon is megmaradhat.

A szakértő szerint, ha egy férfi végignézi a szülést, elhidegülhet a párjától, ami szakításhoz, váláshoz vezethet. Sok apánál akár az általában a nőknél jelentkezőm posztnatális depresszió is kialakulhat.

Michel Odent véleményének jogosságát több szakértő is megkérdőjelezte. Van, aki szerint nem minden férfi izgulja halálra magát, míg a felesége szül, más pedig azt mondja: sok nő úgy fogja fel a dolgot, hogy ha már kihordta párja gyerekét, akkor megérdemli, hogy az ott legyen vele ezekben a fontos órákban.