Náci kertitörpék lepték el a német várost

Infostart
2009. október 15. 08:32
Ezernél is több, náci karlendítéssel ábrázolt kerti törpét tett ki egy német művész egy alsó-bajorországi város főterére. A férfi bíróságtól kapott engedélyt arra, hogy törpéit ilyen pózban alkothassa meg.

Elgondolkodtatni akarta az embereket szabadtéri kiállításával Ottmar Hörl: a német művész 1250 darab, náci karlendítéssel ábrázolt kerti törpét helyezett el az alsó-bajorországi Straubing főterén.

A Tánc az ördöggel című projekttel Hörl egy "politikai betegségre" kívánja felhívni a figyelmet, arra, hogy Európában ismét egyre inkább előtérbe kerülnek szélsőjobboldali nézetek.

A náci karlendítést a II. világháború végén betiltották Németországban, a művésznek ezért a bíróságtól kellett engedélyt szereznie arra, hogy ilyen pózban ábrázolhassa a törpéket. Hörl a testület előtt amellett érvelt, hogy alkotásai nevetségessé teszik a nácikat, nem pedig reklámozzák a nézeteiket.

A művész egyik hasonló, ám aranyszínűre fújt törpéjét nyáron már kiállította egy nürnbergi galéria. Az eset akkor is port vert fel, Hörl - a város Szépművészeti Akadémiájának vezetője - viszont úgy nyilatkozott: nem érti, mire a nagy felhajtás.

Ottmar Hörl tavaly már Belgiumban is bemutatta a Tánc az ördöggelt, és mint mondta: a belgák megértették a humort, ami abban rejlik, ha valaki a felsőbbrendű fajt kerti törpeként ábrázolja.