Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Nehezebben fogynak az optimisták

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Nehezebben fogynak az optimisták - vélik japán kutatók. Vizsgálatukból kiderül, hogy többet foglalkoznak egészségükkel és megjelenésükkel azok, akik egy kissé negatívabban szemlélik a világot.

Hat hónapon át vett részt tanácsadáson, valamint táplálkozási és mozgásterápián az a 101 túlsúlyos férfi és nő, akiket a japán kutatók pszichológiai szempontból is megvizsgáltak. A kísérlet végére majd' minden résztvevő optimistább és maga felé fordulóbb lett, és azok, akik öntudatosabbá is váltak, könnyebben fogytak társaiknál.

A kutatók ugyanakkor azt is megállapították, hogy az eleve vidám életszemléletű résztvevők kevésbé voltak sikeresek a plusz kilókkal való küzdelemben.

Ezeket az embereket gyermeki énállapotúaknak nevezték a kutatók, akiket öntudatosság és optimizmus jellemez. A többet fogyókat ezzel szemben a felnőtt énállapotúak közé sorolták, akik felelősségteljesebbek és óvatosabbak.

A gyermeki énállapot pozitív vonatkozása, hogy az ilyen emberek képesek kontrollálni negatív érzelmeiket és kapcsolatban áll azzal, hogy képesek meglátni az élet napos oldalát, a maguk módján intézni a dolgokat. Negatív viszont, hogy nem foglalkoznak a betegségekkel, megadják magukat a kísértéseknek optimizmusuk, ösztönös, lobbanékony viselkedésük miatt - olvasható a kutatásról készült jelentésben, amely a BioPsychoSocial Medicine című orvosi lapban jelent meg.

A fogyást olyan pácienseknél figyeltük meg, akiket a program kezdetén kevésbé jellemzett a gyermeki énállapot, a hat hónap alatt pedig a felnőtt énállapot felé közeledtek - tették hozzá a szerzők.

A japán kísérletben résztvevők általában valamivel több mint hat kilogrammot fogytak, testtömeg-indexük - a testtömeg és a testmagasság által kiszámított érték - pedig két ponttal csökkent.