Inforádió

Meghallgatom Élő adás

A merészek a Mount Everest árnyékában ugranak

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Elképesztő magasságról, 6154 méterről ugrott ki három ejtőernyős a Himalájában, hogy aztán a világ legmagasabb érkezési pontján landoljon. A két brit és egy indiai férfi élete legnagyobb élményének tartja azt a néhány percet, amíg földet ért.

Tizennyolc évvel ezelőtt ő lett az első, aki átrepült a Mount Everest fölött, most pedig ejtőernyővel a hátán ugrott ki egy gépből a 62 éves Leo Dickinson. A brit dokumentumfilmes és két társa 6154 méter magasból vetették ki magukat a levegőbe a Himalájában, és 5165 méteren értek földet.

"Négy másodperc szabadesés után három percig még lebegtem, aztán már landoltam is" - mondta a férfi, aki az ugrással szeretne bekerülni a Guinness Rekordon Könyvébe. "Nem hallottam még senkiről, aki ilyen magasságban ért volna földet" - tette hozzá.

A 24 éves Ralph Mitchell, akinek nem volt idegen az ugrás élménye, hiszen ejtőernyőzést oktat, szintén elképesztőnek találta a történteket: "sosem csináltam még ilyesmit, egyszerűen lenyűgöző volt."

A harmadik merész ugró, Ramesh Chandra Triphati - aki ugyancsak ejtőernyőzést tanít az indiai légierő kötelékében szolgálóknak - úgy fogalmazott: "izgalmas és üdítő érzés volt ilyen közel lenni az Everesthez. Egy ilyen ugrás egész más kihívások elé állítja az embert, hiszen rendkívül erős a szél és nagy a hideg."

Hiába a tapasztalat, az indiai férfi elismerte, gondjai akadtak a ejtőernyő irányításával. "A szél folyton odébb sodort, megvolt az esély arra, hogy belezuhanunk egy szakadékba vagy a hegygerincnek csapódunk, mégis megéri kihívni a természet erőit" - mondta.

Nepálban tavaly óta lehet a Dickinsonékéhoz hasonló ugrást szervezni a Mount Everest árnyékában.