A pók, amit David Bowie-nak hívnak

Infostart
2009. szeptember 8. 20:40
A rocksztár David Bowie-ról neveztek el egy újonnan felfedezett pókfajt; a tudósok szerint, ha hírességek nevét adják egy-egy állatnak, segít felhívni a figyelmet arra, hogy a kihalás veszélye fenyegeti őket.

A most felfedezett pókfaj, a Heteropoda davidbowie kizárólag Malajziában honos, meglehetősen termetes, testét pedig sárga szőrszálak fedik. A német tudós, aki rábukkant, azért egy híresség után nevezte el, hogy felhívja a figyelmet a faj veszélyeztetettségére.

Peter Jägernek azért éppen David Bowie nevét választotta, mert a zenész 1972-es albumának címében (The Rise and Fall of Ziggy Stardust and the Spiders from Mars) is szerepelnek a pókok.

A környezetvédelmi szervezetek nem szívesen veszik fel a nyolclábúakat is a kihalófélben listájára, Jäger és számos kollégája azonban amellett érvel, hogy pusztulásuk a genetikai sokszínűséget veszélyezteti.

Tavaly a Poecilotheria hanumavilasumica nevű pók fel is került a Természetvédelmi Világszövetség veszélyeztetett fajokat felsoroló listájára. A becslések szerint a fajnak már csupán 500 példánya él eredeti élőhelyén, az Indiához tartozó Reameshwaram szigetén, amelynek erdeit kivágták, hogy szállodákat építsenek a helyükre.