Újságírók hackelhették meg Vilmos és Harry herceg mobilját

Infostart
2009. szeptember 3. 07:50
Újságírók feltörhették II. Erzsébet angol királynő unokáinak mobiltelefonjait - hangzott el a brit parlamentben. Nem ez az első alkalom, hogy a zsurnaliszták ilyen módon próbálnak meg információt szerezni a királyi családról.

A londoni Metropolitan Police rendőrfőnöke szerint újságírók feltörhették Vilmos és Harry herceg mobiltelefonjait. Philip Williams ezt a brit parlament Kulturális, Média és Sportbizottsága előtt jelentette be.

Nem ez az első alkalom, hogy ilyesmi történik: 2007-ben négy hónapra azért csukták le Clive Goodmant, a News of the World című bulvárlap szerkesztőjét, mert egy magánnyomozó Glenn Mulcaire segítségével meghackelte a királyi család titkárainak mobiljait.

A Metnél akkor azt közölték, nem indítanak újabb nyomozást az ügyben, annak ellenére sem, hogy akadtak, akik azt állították: a szórakoztató hetilap újságírói több ezer közéleti személyiség telefonjait törték fel.

Az illetékesek szerint rendőrség akkor azért nem kezdett újra vizsgálódni, mert nem álltak rendelkezésére a hackelési kísérletek megtörténtét alátámasztó bizonyítékok, az új fejlemények tükrében azonban megint megkezdődhet a nyomozás.

A Guardian című napilap júliusban azt írta, hogy a News of the World egymillió fontnál is többet fizetett ki bíróságon kívüli megállapodásokra azoknak, akiktől ugyancsak illegálisan szereztek információkat. A bulvárújság a hírek szerint 700 ezer fontot utalt át a szigetország profi futballistáit képviselő szervezet vezetőjének, Gordon Taylornak, aki pert indított az ügyben.