Robotkedvencek enyhíthetnek az idősek magányán

Infostart
2009. augusztus 26. 21:30
Robotmacskák és más, ember készítette társak segíthetnek a jövőben az idős briteknek - számol be a brit mérnöktársaság. A jelentés szerint az önállóan működő eszközök, így a robot kedvencek számos dologban hasznára lehetnének "gazdáiknak".

Társai lehetnének az időseknek a robotállatok, de akár egészségügyi megfigyeléseket is végezhetnének, ha megfelelő érzékelőkkel szerelnék fel őket. Ezek lehetnének akár füstérzékelők, vagy berendezések, amelyek jelzik a "gazdik" számára, ha csöng a telefon vagy a kapucsengő - vetik fel a Royal Academy of Engineering munkatársai.

"Ennek manapság már nem a technológiai lehetőségek szabnak határt, hanem az, van-e akarat a megvalósításukra - márpedig ezt számos társadalmi tényező határozza meg" - mondta Will Stewart professzor, a Southamptoni Egyetem munkatársa, aki közreműködött a jelentés elkészítésében.

"Ezek az eszközök nem képesek teljesen helyettesíteni a gyereket, aki hetente egyszer hazatelefonál. Az időseknek állandó figyelemre van szükségük, de azt nagyon nehéz biztosítani" - tette hozzá a professzor.

Ha egy idősödő brit esetleg robotkedvenc beszerzését fontolgatja, jó, ha először a japán piacon néz körül: onnak már 110 dollárnak megfelelő összegért megrendelheti a Dream Cat Venus elnevezésű elektronikus macskát.

Nem Venus az egyetlen robot-háziállat: ott van például Huggable, az elektronikus mackó, amelyet a Massachussettsi Műszaki Egyetem munkatársai fejlesztettek ki. A játékszer egész testét szenzorok borítják, amelyek érzékelik a hőt, az elektromosságot és az erőt, míg a fülébe mikrofonok, a szemébe pedig kamerák kerültek.

A jelentésről beszámoló LiveScience újságírója megjegyezte: mindez tűnhetne akár a fantázia szüleményének, és Philip K. Dick sci-fi-szerző már 1968-as Álmodnak-e az androidok elektromos bárányokkal című kötetében is hasonlókról írt.