Tíz tévhit az új típusú influenzáról

Infostart
2009. augusztus 14. 10:00
Pánikkeltés vagy szükséges óvatosság? - teszik fel maguknak egyre többen a kérdést az új típusú influenzáról, a betegek számának növekedéséről szóló hírek hallatán. A szakértők szerint ősszel sokakat ledönt majd a lábáról a kór, de vajon meg lehet-e úszni a fertőzést, és ha igen, hogyan?

Sokan szajkóznak tévhiteket az új típusú influenzáról, de mi lehet az igazság ezekkel kapcsolatban? Az egészségeseknek például valóban nem kell tartaniuk a betegségtől?

Az új típusú influenza, akárcsak a szezonális, bárkit megfertőzhet. Rossz hír, hogy a fiatal felnőtteket és a várandós nőket - akiknél a szezonális betegség általában nem okoz szövődményeket - a veszélyeztetettek csoportjába kell sorolni, ha a H1N1-ről van szó. A kór azok számára is komoly következményekkel járhat, akiknek valamilyen szív- vagy tüdőbetegségük, asztmájuk van.

Meg lehet kapni az influenzát a védőoltástól?

Az influenza elleni vakcina elpusztult vírusok részecskéit tartalmazza, így a védőoltástól biztosan nem betegedhet meg senki - mondta a FoxNews amerikai hírportálnak Amy Ray, az egyik clevelandi egyetemi kórház szakértője. A doktornő szerint sokan azért gondolják azt, hogy a vakcina miatt kapták el a betegséget, mert az influenza- és náthaszezon egybeesik, ők pedig nem tudják megkülönböztetni a kettőt. Időnként a védőoltás beadása után a páciensnél láz alakul ki, ez azonban nem a betegség tünete, hanem annak a jele, hogy az egészséges immunrendszer megtámadta a szervezetbe juttatott anyagot - hangsúlyozta Amy Ray.

Veszélyesnek tartja a védőoltást, ezért inkább szándékosan elkapná a betegséget, hogy természetes immunitása alakuljon ki?

A doktornő szerint ez egyáltalán nem jó ötlet; ő mindenképpen az oltást javasolja, hiszen az sokkal kevésbé veszélyes, mint az, ha valaki valóban kiteszi magát a betegségnek és az esetleges szövődményeknek.

A maszk megvéd a fertőzéstől - gondolhatják sokan, Amy Ray azonban inkább lebeszélné az embereket a viseléséről. A maszk ugyanis csak addig hatásos, amíg - rövid idő alatt - át nem nedvesedik. Az orvos szerint a legjobb, ha a betegek otthon maradnak, az egészségesek pedig megpróbálják távol tartani magukat azoktól, akiken mutatkoznak az influenzás tünetek.A kézfertőtlenítő szerek nem olyan hatékonyak, mint egy kézmosás?

A szakértők szerint márpedig azok, a kutatások azt mutatják, hogy elpusztítják a vírust, így használatuk nem csak azok számára ajánlott, akik megpróbálják elkerülni a megfertőződést, hanem a betegek számára is, akik igyekeznek megakadályozni a kórokozó terjedését.

Ha a H1N1 a sertésinfluenza egyik fajtája, inkább ne együnk disznóhúst?

Sokakban felmerült ez a kérdés még a járvány kezdetén, ám a szakértők már akkor hangsúlyozták: a vírus a hússal nem, csak cseppfertőzéssel terjed.

Inkább mondjuk le az állatkerti programot? Mi van, ha a gyerek egy malactól kapja el a sertésinfluenzát?

Nincs bizonyíték arra, hogy a betegség a disznókról továbbterjedne az emberekre, éppen ezért nem érdemes otthon maradni. Arra azonban figyelni kell, hogy az állatok megérintése után mossunk alaposan kezet. Ez mindig fontos, nem csak akkor, ha a sertésinfluenzától tartunk - magyarázta Amy Ray.

Egy ideig talán nem kellene kezet fognom senkivel - gondolkodhatnak el többen a H1N1-gyel kapcsolatos hírek hallatán, a doktornő szerint azonban semmi értelme feladni ezt az üdvözlési formát egészen addig, amíg valamelyik partneren nem jelentkeznek a betegség tünetei. Érdemes lehet azonban az üdvözlés után kezet mosni, mielőtt valaki az arcához vagy a szájához nyúl.

Az általános influenza elleni oltás megvédhet a H1N1-től - állítják sokan, pedig rosszul tudják: mivel azt a vakcinát még az új típusú influenza megjelenése előtt fejlesztették ki, nem jelent védelmet ellene. Az egészségügyi dolgozóknak, a várandós nőknek, a 6 hónap és 24 év közöttieknek, valamint a gyenge immunrendszerű 24 és 65 év közöttieknek érdemes lesz mindkét védőoltást beadatniuk. Erről majd a háziorvossal kell egyeztetni.

Ha fáj a torkom, köhögök és tüsszögök, valószínűleg új típusú influenzám van - mondja sok aggodalmaskodó, ám ezek a tünetek nem feltétlenül jellemzőek a betegségre. A H1N1 által okozott, és a szezonális influenza magas lázzal, fejfájással, izom- és ízületi fájdalommal, esetenként hányással, hasmenéssel jár.

Az ÁNTSZ új típusú influenzával kapcsolatos tájékoztatóját itt találja.