Segíthet a csoki az infarktusosokon

Infostart
2009. augusztus 14. 12:00
Jó hatással lehet a csokoládé az infarktuson átesettek egészségére: jelentősen csökkenti annak esélyét, hogy szívbetegség végezzen velük.

Újabb okot találtak a kutatók arra, miért érdemes csokoládét enni: akinek korábban szívrohama volt, és heti három-négy alkalommal fogyaszt a finomságból, harmadakkora eséllyel hal majd meg szívbetegségben, mint az, aki megtagadja magától azt.

Az új kutatás - amelynek vezetője Jánszky Imre, a stockholmi Karolinska Intézet munkatársa - eredményéről szóló beszámoló a Journal of Internal Medicine című orvosi szaklap szeptemberi számában jelenik majd meg.

Azt már korábbi vizsgálatok is bizonyították, hogy a csokoládénak a szívet védő hatása van idősebb korban, ahogyan azt is, hogy csökkenti a vérnyomást, és javítja a vérkeringést. Az új kutatás azonban az első, amely szerint az infarktuson átesettek egészségére is jó hatással lehet.

Ez kifejezetten csak a csokoládéra igaz, általában az édességeknek nincs kedvező hatásuk - mondta Kenneth Mukamal, a bostoni Beth Israel Deaconess Medical Center munkatársa, a kutatás társszerzője.