Inforádió

Meghallgatom Élő adás

A gyorsuló lovak titka, a guggolás

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
A versenylovak csakis a zsokéknak köszönhetik, hogy ma gyorsabbak, mint száz éve. Lovasuk modern guggoló tartása révén ugyanis jóval kevesebb energiát kell felhasználniuk, mint korábban - derítették ki brit kutatók.

Míg azelőtt a zsokék többnyire egyenesen ülték meg lovaikat a lóversenyeken, és nem volt egységes lovaglóstílus, a XX. század elején elterjedt a ma is alkalmazott kuporgó tartásforma. Ezzel egyidőben a lovak ideje is javult. Ez azonban nem jelenti azt, hogy a mai lovak gyorsabbak lennének - írja Thilo Pfau, a Londoni Egyetem kutatója a Science című folyóiratban. Sokkal inkább a zsokék azok, akik célzott, részben igencsak megterhelő mozdulataikkal tehermentesítik a paripákat.

Pfau és kollégái ló és lovas mozgásáról gyorsulásérzékelők segítségével készítettek képet - tudósít a Der Spiegel című német lap internetes kiadása (www.spiegel.de). Kiderült, hogy a két mozgásciklus nem követi egymást. Ezt úgy lehet elképzelni, hogyha mondjuk homokzsákokat kötnénk a lóra, azokat minden egyes lépéssel fel kéne gyorsítania és lelassítania. Az erre felhasznált energia pedig csökkentené a sebességét.

A zsoké azonban aktív mozgása révén kompenzálja e hatást, így a lónak csupán a súlyát kell tartania, mozgásába azonban nem kell energiát fektetnie. A jó zsokék még túl is kompenzálták a mozgást - ebben az esetben hátasuk még gyorsabbnak bizonyult, mint nélkülük.