Százötven évre ítélték Bernard Madoffot

InfoRádió / MTI
2009. június 29. 17:44
Százötven év börtönbüntetésre ítélték hétfőn New Yorkban Bernard Madoff Wall Street-i szupercsalót.

A saját bevallása szerint 50 milliárd dolláros pénzügyi csalássorozatot végrehajtó egykori üzletember márciusban mind a 11 vádpontban - egyebek között kötvénycsalásban, három rendbeli pénzmosásban és hamis tanúzásban - bűnösnek vallotta magát.

A 71 éves Madoff a bíróságon bűnbánatot gyakorolt, de ez nem hatotta meg a szövetségi bírót, aki kijelentette: rendkívüli léptékű, több mint 20 éven keresztül folytatott, több ezer embert tönkretevő csalásról van szó. Elutasította az ügyvéd azon érvét, hogy a hosszú börtönbüntetés úgymond a tömegek bosszúja.

A pórul járt befektetők között a nemzetközi pénzügyi világ neves szereplői mellett olyan magánbefektetők is akadnak, mint például Frank Lautenberg szenátor vagy a Philadelphia Eagles amerikai futball csapat tulajdonosa. A károsultak között van Steven Spielberg Oscar-díjas filmrendező egy jótékonysági alapja, és becsapták a Nobel-békedíjas Elie Wieselt és alapítványát is. Csak New Yorkban több mint ötezer befektető követeli vissza pénzét.

Nemcsak Palm Beach-i milliomosok, hanem egyszerű tanárok, farmerek és más középosztálybeli emberek ezrei is elveszítették megtakarításaikat, akiknek nagy része valószínűleg soha nem fogja viszontlátni pénzét. Sokan nyugdíjasként újra dolgozni kénytelenek, hogy fedezni tudják megélhetésüket. A New York-i bíróság az utóbbi hetekben-hónapokban levelek és e-mailek tucatjait kapta az igazságot követelő áldozatoktól.

A bíró engedélyezte, hogy az ülésen Madoff 11 áldozata is felszólaljon, többen könnyek között mondták el, hova juttatta őket Madoff csalása. Egyikük, Sharon Lissaur - akinek Madoff sok máshoz hasonlóan egész életében összegyűjtött megtakarítását lopta el - azt mondta: Madoff tönkretette az életét, ahogy másokét is, s ezért élete végéig börtönben kell ülnie.

Madoff - aki jelenleg egy szigorúan őrzött manhattani börtönben van - korábban azt állította, egyedül ő intézte a csalássorozatot, senki más nem tudott róla. A manhattani szövetségi bíróság teljesítette Madoff kérését, aki rabruha helyett öltönyben jelenhetett meg büntetése kiszabásakor.

A svindler a büntetés kihirdetése után visszatér a manhattani börtönbe, a szövetségi börtönhatóság később dönti el, hol fogja letölteni büntetését.

A Wall Street legnagyobb csalása ügyében Madoffon kívül eddig egyetlen személyt, az egykori befektető könyvelője, David G. Friehling ellen emeltek vádat értékpapírcsalás miatt.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Szvetnik Endre összefoglalója
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást