A válság miatt nem szoknak le a dohányosok

Infostart
2009. június 23. 20:00
Hiába tervezett leszokni a cigarettáról, sok dohányos továbbra is pöfékel, mert azzal legalább levezeti a gazdasági válság okozta stresszt - derül ki egy brit felmérésből.

A megkérdezett dohányosok csaknem negyede, 23 százaléka mondta azt, hogy bár tervezett leszokni, egyelőre elhalasztotta a kísérletet, míg 28 százalékuk közölte: a gazdasági problémák miatt egyszerűen túl nagy stresszt kell elviselni ahhoz, hogy sikeresen próbálkozzon felhagyni káros szenvedélyével.

A felmérésben részt vett 877 férfi és nő csaknem fele vallotta azt, hogy most, a válság miatt nagyobb rajta a nyomás, mint általában, 73 százalékuk pedig azt mondta: egy cigaretta megnyugtatja. Ráadásul minden négy válaszadó közül egy közölte: többet dohányzik, amióta pocsék a gazdasági helyzet.

A kutatásból, amelyet egy nikotinpótló termékeket gyártó cég rendelt meg, az is kiderült, hogy sokan inkább ruhára vagy akár élelmiszerre költenek kevesebbet, ahelyett, hogy lemondanának a cigarettáról.

A szakértők figyelmeztetnek: a leszokási kísérletet elhalasztóknak meg kell adni minden segítséget, hogy minél előbb és sikeresen felhagyjanak rossz szokásukkal. A brit egészségügyi minisztérium szerint a dohányosoknak négyszer nagyobb eséllyel sikerül letenni a cigarettát, ha ahhoz orvosi segítséget is igénybe vesznek.