Chlamydiaszűrés a fesztiválozóknak

Infostart
2009. június 18. 09:00
Ingyenes chlamydiaszűrésen vehetnek részt az idei Glastonbury Fesztiválra érkezők. Az Egyesült Királyságban ezt a szexuális úton terjedő betegséget adják át egymásnak a legtöbben, tizenkét nemi életet élő közül egynél biztosan kimutatható az akár meddőséget is okozó kór.

Ingyenes chlamydiaszűrő akcióval készül a Glastonbury Fesztiválra a brit Országos Egészségügyi Szolgálat: a szervezők minden 15 és 24 év közötti látogatót arra bíztatnak, hogy végezzen el egy egyszerű tesztet, amellyel kimutatható, hogy szervezetében megtalálható-e a szexuális úton terjedő baktérium.

A tesztet a vállalkozók a fesztivál területén hat állomásról szerezhetik majd be, akik pedig vissza is viszik azt, ajándékot kapnak: egy, a sötétben világító spermium- vagy óvszerfigurát. A vizsgálat eredményét e-mailen, SMS-ben, levélben vagy telefonon közlik a fiatalokkal.

A chlamydia a világon a legtöbb embernél kimutatható szexuális úton terjedő fertőzés, az Egyesült Királyságban tizenkettőből egy nemi életet élő 15-24 éves fiatal szervezetében megtalálható.

A baktérium által okozott betegség a nőknél az esetek 70, a férfiaknál 50 százalékában tünetmentes. Ha nem kezelik, a kór meddőséget okozhat.