A munkáját is elveszíti az elítélt Sas József

Infostart
2009. június 17. 14:57
Jogerősen egy év, két évre felfüggesztett szabadságvesztésre és 300 ezer forint pénzbüntetésre ítélte a Mikroszkóp Színpad igazgatóját a Fővárosi Ítélőtábla. Budapest humán várospolitikai főpolgármester-helyettese az InfoRádiónak azt mondta, amint kézhez kapják a jogerős ítéletet, megszüntetik Sas József munkaviszonyát.

Horváth Csaba, Budapest humán várospolitikai főpolgármester-helyettese a színigazgató elítélés kapcsán az InfoRádiónak elmondta: a Mikroszkóp Színpadot fenntartó önkormányzatnak meg kell várnia az írásos ítéletet.

Akkor viszont nincs más megoldás, mint közös megegyezéssel megszüntetni Sas József munkaviszonyát, majd a lehető legrövidebb időn belül pályázatot írnak ki a színház vezetői posztjára - tette hozzá.

Sas Józsefet tavaly márciusban első fokon a Fejér Megyei Bíróság mondta ki bűnösnek adócsalás vádjában, a Fővárosi Ítélőtábla gyakorlatilag változatlanul hagyta a megyei bíróság döntését.

Az ügyészség többrendbeli adócsalás és magánokirat-hamisítás miatt 2005-ben emelt vádat a művész ellen.

A 2004-ben lefolytatott nyomozás alapján Sas József 1997-ben színlelt megállapodást kötött vádlottársával az adófizetési kötelezettség kikerülésére, így 1998 és 2001 között mintegy 35 millió forintot nem fizetett be adóként, emellett 7 millió forint egészségügyi hozzájárulással és 4 millió forint tb-járulékkal is adós, azaz összesen 46,1 millió forinttal rövidítette meg az államot.

Tavaly az első fokon eljáró Fejér Megyei Bíróság négyrendbeli adócsalás bűntette miatt mondta ki bűnösnek a bíróság. Társát szintén felfüggesztett börtönbüntetésre ítélték.

Sas József akkor az utolsó szó jogán ártatlannak vallotta magát. Azt mondta: ez az egész ügy arra jó, hogy egy közismert embert meghurcoljanak.

A humorista ügyvédje védence felmentését kérte a bíróságtól, szerinte ugyanis a vád nem állja meg a helyét. Zamecsnik Péter úgy véli: már elévültek azok az okiratok, amelyekkel a humorista bűnösségét bizonyítani akarják.

Akkor a vádhatóság súlyosbításért fellebbezett, ezért folytatódott másodfokon a per.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Horváth Csaba
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást