Hatvannégy éve nem látott madarat figyeltek meg a Dunán

InfoRádió / MTI
2009. január 30. 13:36
Sarki sirályt láttak a Dunán Dunavecse térségében. Utoljára 1935-ben volt megfigyelési adat Magyarországon e ritka, sarkvidéki fajról, de akkor egy tűzvészben elvesztek a madárról szóló feljegyzések. A Magyar Madártani Egyesület munkatársa közölte: most két madárgyűrűző figyelte meg a madarat.

A sarki sirályt (Larus glaucoides) a szokásos év eleji vízimadár szinkronon vette észre Kókay Bence madármegfigyelő és Hegedűs Dániel gyűrűző szerda délután Dunavecse térségében, az M8-as híd alatt, ahol több száz sirály verődött össze táplálék után kutatva - közölte a Magyar Madártani Egyesület (MME).

A sarki sirály kisebb termetű, szinte teljesen fehér és rendkívül ritkán fordul elő Európában. Csak az északi-sarkkörön túl költ, például a Dániához tartozó Grönland szigetén. A nyugat-európai országok tengerpartjai mentén telel, ahonnan néha elkóborol a kontinens belseje felé is. Ilyenkor látható be nem fagyó tavakon, nagyobb folyókon, de előszeretettel keresi fel a meleg vizű csatornákat, szennyvíz kifolyókat is.

Magyarországon 1935-ben jegyezték fel sarki sirály előfordulását. Akkoriban a Madártani Intézet úgy gyűjtött be ritka példányokat, hogy lelőtte, kitömte és a Nemzeti Múzeum Madártani Gyűjteményében tárolta azokat. Azonban az 1935-ben megfigyelt példány az idők során - valószínűleg az 1956-os tűzvész alkalmával - elveszett, de a nagyobb baj az, hogy nem készült róla részletese leírás, így a madár adatát kitörölték a Nomenclator Bizottság Magyarország Madarainak Névjegyzékéből - mondta Berényi Zsombor, az MME munkatársa.

Ezért a mostani megfigyelés különösen fontos. Ma már azonban szó sincs ritka fajok elpusztításáról, a sarki sirályról képeket készítettek a madarászok.

A sarki sirály megfigyelésével a magyar madárfauna egy újabb fajjal gazdagodott, így már több mint 400 természetes eredetű állományból származó madárfaj van az országban.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Berényi Zsombor, az MME munkatársa
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást