A Nagy-Britanniában működő gyorsétterem-láncok közül hat ígéretet tett arra, hogy a jövőben ilyen, egészségesebb menüt kínál majd a vásárlóknak. A brit Élelmiszer-biztonsági Hivatal (FSA) ugyanerről tárgyal több más söröző-, kávézó- és étteremhálózattal is.
A becslések szerint a britek 20 százaléka túl sok telített zsírt fogyaszt, ami szívkoszorúér-betegséghez, végeredményben pedig évente 200 ezer ember halálához vezet. Az FSA célja, hogy az ételekben az ilyen zsírok arányát a jelenlegi 13,3 százalékról 2010-ig 11 százalékra csökkentse, ami évente 3500 életet menthet meg.
Az FSA-nak nincs joga arra, hogy menüjük átalakítására kötelezze az éttermeket, de maga mögött tudhatja az egészségügyi minisztérium támogatását, nyilvánosságra hozhatja, ha egyik vagy másik cég nem hajlandó csatlakozni az elhízás ellen indított kampányához.
Ennek részeként az éttermeknek elérhetővé kell tenniük ételeik tápérték-adatait, és a legtöbb nem is vállal ennél többet, csupán honlapján közli, hogy a nála kapható egyes fogások hány kalóriát, mennyi zsírt, sót és cukrot tartalmaznak.
Pedig egy, a kormány által megrendelt kutatás szerint évente 70 ezerrel kevesebben halnának meg idő előtt az Egyesült Királyságban, ha annyi gyümölcsöt, zöldséget, telített zsírt, sót és cukrot fogyasztanának, mint amennyit a szakértők javasolnak.