Gátlásosabbak lehetnek a balkezes emberek

Infostart
2008. november 6. 13:00
A balkezes emberek könnyebben zavarba jönnek és nyugtalanok lesznek, ha azt teszik vagy mondják, amit valóban szeretnének, és a kritika is jobban fáj nekik, mint az elsősorban a jobb kezüket használóknak - derül ki egy új kutatásból.

Viselkedési tesztet kellett kitölteniük azoknak a diákoknak, akik jelentkeztek az Albertay Egyetem kutatására. A válaszok elemzéséből a szakértők megállapították: a balkezesek általában gátlásosabbak.

Az elsősorban a bal kezüket használó résztvevők hajlamosak voltak az olyan válaszokat megjelölni, mint az "aggódom, hogy hibát követek el". Általában abban is egyetértettek, hogy "a kritika és a szidás fájdalmat okoz" nekik.

Gátlásaik is komolyabban befolyásolják a balkezeseket, főleg a szokatlan vagy még nem tapasztalt szituációkban. A nemek között is felfedeztek különbségeket a kutatók: a nők még a férfiaknál is nehezebben viselik az ilyen helyzeteket.

A kutatás vezetője, Lynn Wright szerint a jobb- és balkezesek közötti különbséget az okozza, hogy míg az első csoport esetében az agy bal félteke a domináns, addig a másodikba tartozóknál a jobb, amely az élményekre negatív emóciókkal reagál.

"A balkezesek általában haboznak, míg a jobb kezüket használók bevállalósabbak" - foglalta össze a kutatás eredményeit a szakértő.