Betiltották a műsort, amelyben elkészítették Hitler kedvenc ételét

Infostart
2008. október 30. 05:40
Nem kerülhetett adásba az a főzőműsor, amelyben a séf Adolf Hitler kedvenc fogását készítette el a náci vezető egykori nyaralója, a Sasfészek közelében. Az epizód tartalma miatt belga zsidó közösségek felháborodásuknak adtak hangot.

Túl kényes a téma - magyarázták a belga VRT tévécsatornánál, miért vették le a műsorról a Plat Préféré című műsor következő epizódját, amelyben a séf, Jeroen Meus az egykori náci vezető, Adolf Hitler kedvenc ételét készítette el.

A csatorna szerint a műsort tartalmának félreérthetősége miatt nem adták le; lehetett volna úgy értelmezni, hogy az dicséri Hitlert, aki a tévhittel ellentétben nem volt szigorúan vegetáriánus, szívesen fogyasztott galambfiókát, májgombócot és lazacot vajmártásban.

Az antwerpeni zsidó hetilap, a Joods Actueel szerkesztője, Michael Freilich - a koncentrációs táborok túlélőivel egyetértésben - elítélte a műsort, amelynek vezetője szerinte egyszerű emberként ábrázolja Adolf Hitlert. "Aggasztó, hogy Hitler banális figurává vált, főleg a fiatalok számára" - mondta az újságíró.

A II. világháború alatt 25 ezernél is több belga zsidó halt meg a náci táborokban, a német megszállás emléke pedig még mindig ott él az emberek emlékezetében.

Korábban a műsorban olyan hírességek kedvenc ételét készítették el mint a legendás belga énekes, Jacques Brel vagy Freddy Mercury.