Gyerekkori barátját tette halhatatlanná John Lennon

Infostart
2008. október 29. 08:30
Egy gyerekkori barátját tette halhatatlanná John Lennon, amikor Paul McCartney-val megírta a Beatles Penny Lane című dalát, amelyben egy pipacsot áruló nővérről énekelt. Harmincegy évvel a szám megjelenése után kiderült, ki is volt az a lány.

"A tér közepén egy csinos nővérke pipacsot árul egy tálcáról, úgy érzi, hogy egy színdarab szereplője, egyébként az is" - énekli Paul McCartney a Beatles Penny Lane című dalában. A jelenetet zenésztársa és barátja, John Lennon emlékezete őrizte meg: ő beszélgetett a nővérrel 1954 októberében.

A lány, Beth Davidson, amikor Lennon találkozott vele, nővérgyakornoknak öltözve árulta virágait Liverpool egyik utcáján: közeledett az Emlékezés napja, november 11-e, amelyen a britek pipacsot tűznek kabátjukra, így tisztelegve az I. világháború áldozataira.

Beth később a zenész egyik barátjához, Pete Shottonhoz ment feleségül: a fiú együtt játszott Lennonnal annak The Quarrymen nevű zenekarában, amelyet 1956-ban alapított. A hetvenes években, rákban halt meg.

A pipacsárus nővérke kilétét Lennon egyik liverpooli barátja, Stan Williams fedte fel Penny Lane című könyvében. A dal - és a kötet - címe az angol város Allerton Road és Smithdown Road körüli bevásárlónegyedének neve is egyben, ahol az ifjú Lennon és McCartney sok időt töltött.