Vulkáni tevékenység alkotta a világ legnagyobb kristályait - nézze meg!

Infostart
2008. október 28. 20:40
Elképesztő szépségű kristálybarlangot fedeztek fel a mexikói Chihuahua-sivatag alatt egy ezüst- és ólombánya munkásai. Az üregben hatalmas gipszkristályok nőttek az évezredek során, a legnagyobb tíz méternél is hosszabb.

A Naica-hegység egyik bányájában talált óriási kristályoszlopok elképesztő látványt nyújtanak: a hatalmas, fehér képződmények között akad tíz-tizenegy méteres is. A 30 méter hosszú és tíz méter széles barlangot nyolc évvel ezelőtt találta meg két bányász. Azóta kiderült: itt található a világ legnagyobb gipszkristályai.

A képződmények vulkáni tevékenység nyomán jöttek létre, amelyhez ásványi anyagokban gazdag vízre és nagyon kis hőmérsékletingadozású levegőre volt szükség. Az oldatokból anhidrit nevű ásvány vált ki, ami éppen olyan kémiai összetételű, mint a gipsz, ám nem tartalmaz vizet.

A vulkáni aktivitás gyengülésével a levegő hőmérséklete csökkent a felszín alatt több mint 300 méterre rejtőző barlangban, az anhidrit szulfáttá és kalciummá vált szét: az évmilliók során ezek gipsz formájában váltak ki a barlang alján és falain.

Bár a képek láttán azt lehetne gondolni, hogy a barlangban hideg van, valójában éppen az ellenkezője igaz: 44 Celsius-fok fölött van a hőmérséklet 90-100 százalékos páratartalom mellett.

Akadtak már vállalkozó kedvűek, akik megpróbáltak hazavinni egy-egy darabot az óriási krisálytűkből, ám nem jártak sikerrel. Annak érdekében, hogy a rongálók ne juthassanak be, a barlang bejáratát nemrégiben vasajtóval zárták le.