Botrányt okozott a keserű lekvár kitiltása

Infostart
2008. október 10. 20:45
Kitiltották a brit iskolákból a Marmite-ot. A külföldiek számára inkább az a meglepő, hogy egyáltalán engedélyezték a keserű kenyérízesítő ételt, amelyet a szigetországba érkezők általában képtelenek megenni, a brit szülők sokasága azonban a tiltás miatt háborodott fel.

Kóstolta már a Marmite-ot? Ha igen, biztosan emlékszik rá, hiszen keserű íze feledhetetlen. A Nagy-Britannián kívül születettek számára feledhetetlenül rossz, az angolok azonban valamilyen különös oknál fogva ragaszkodnak hozzá és rendszeresen fogyasztják, sőt szeretik.

Az ízében semmihez sem hasonlító, kenyérre kenhető, lekvárszerű kence újabb viták kereszttüzébe került a szigetországban. Bár a gyermekek, mivel többnyire édesszájúak, általában nem szeretik, mégis sokakat zavar, hogy a brit iskolák uzsonnáiból kitiltották ezt az ennivalót.

Az indoklás szerint az élesztőgomba-kivonatból készült Marmite túl sok sót tartalmaz, ezért egészségtelen.

Több szülő úgy véli: a gondoskodó állam túl messzire ment azzal, hogy beleszólva az iskolai étkeztetésbe, egy olyan ennivalót tilt ki onnan, amelyen generációk nőttek fel Nagy-Britanniában. A tiltakozás olyan mértékű, hogy országos lapok cikkeznek róla.